Startar spanskinspirerat smörrebrödskafé – i Floda

I september börjar de danska mackorna serveras på Mariehöjd smörrebröds café. Bakom satsningen står Flodaparet Peter och Ingalill Ask.
– Det är något trevligt att umgås runt, smörrebröd och en god öl, säger Ingalill.

ANNONS

I ett vitt sekelskifteshus på Drängsredsvägen bor Peter och Ingalill Ask. Just nu ramar byggnadsställningar in huset. Under sommaren har Peter, som tidigare drivit ett byggföretag, lagt om taket och renoverat invändigt. Efter bara ett år som bed and breakfast ska villan nämligen omvandlas till ett kafé.

Huset kändes lite för litet, och städandet lite för mycket, menar paret.

– Det har ändå varit trevligt att ha det, men vi längtar väl bägge två efter att få vara lite mer kreativa, mer i rörelse och fler möten, säger Ingalill Ask.

Den tyska familjen som huserat på övervåningen i tio dagar, är de sista gästerna.

ANNONS

– Hade det varit lite större, kanske vi hade velat behålla B&B också. Men vi kan inte göra båda delarna, för vi vill också ha musik här, lite trubadurer, jazz, blues och visor, och det går ihop inte med att det bor folk på övervåningen, säger Ingalill skämtsamt.

Fokus på smörrebröd

Men framförallt ska det serveras smörrebröd, från torsdag till söndag till att börja med.

– Det är ju en social grej i Danmark, att man går ut och äter smörrebröd. Och för mig är det är något trevligt att umgås runt, smörrebröd och en god öl. Sedan finns den här kreativa sidan, det är fint och kan utveckla det så mycket, säger Ingalill.

– Och då vi inte är kockar i grunden, så är smörrebröd är ett bra koncept att börja med. Sedan kommer vi att tillföra soppor, och eventuellt några grytor, säger Peter.

Kaffe och något gott till det utlovas också, liksom öl och vin så snart paret fått serveringstillstånd.

Inspireras av Spanien

I dagarna ska en kock hjälpa paret att ta fram en meny.

– Vi kommer att ha en fast meny, och sedan addera. Har vi mycket kantareller, då kan vi säga att den här helgen kommer vi att ha smörrebröd med kantareller, säger Ingalill.

– Man kan ju göra vadsomhelst med smörrebröd, fortsätter Peter.

Inomhus finns plats för runt 30 rumpor. På balkongen, altanen och i trädgården kan ytterligare ett 40-tal sätta sig. Peter och Ingalill Ask hoppas att kaféet ska kunna bli något av en mötesplats, för alla åldrar, med mat, musik och konst. Inspirationen kommer från Spanien, där de bodde i fyra år.

– Där träffas man sällan hemma hos någon, utan man går ut. Man flyttar ut vardagsrummet. Vi önskar att det här också kan bli en fin plats där människor kan träffas och prata, säger Ingalill.

– Jag ser litegrann ett kulturkafé framför mig, fortsätter hon.

Exakt datum för öppningen av kaféet är ännu inte spikat.

– Men det blir i september, lovar Ingalill.

Musik och quiz

Utöver att driva ett bed & breakfast, har paret sedan hemkomsten också grundat kulturföreningen Flodstock och ordnat musikevent i samarbete med de tidigare ägarna på Garveriet. Även på smörrebrödskaféet planeras det som sagt för musik, liksom quiz.

– Vi tänkte ta in någon utifrån. Så är det någon som har lust med det, så får de gärna höra av sig, säger Ingalill.

Framtida konstutställningar, trädgårdsaktiviteter, språkkafé och catering nämns också under samtalet. Och kanske ett galleri, och orangeri?

– Idéer finns det, säger Peter.

– De är som popcorn, säger Ingalill och skrattar.

LÄS MER:Nu har nya Varuhuset i Floda invigts

LÄS MER:Klart: Då slår Torarica upp portarna igen

LÄS MER:Garveriet blir en mötesplats i Floda – med mat och arrangemang

ANNONS