Planen: Boendeparkering i Hulan ska bli 250 lägenheter

Boendeparkeringen vid Bentzels väg i Hulan kan bli plats för ett dussintal nya flerfamiljshus och uppåt 250 nya hyresrätter. Förbo är ivriga att komma igång med bygget, men det är ännu oklart när det kan starta.
– Vi har högt söktryck på de bostäder vi har och det är fortsatt bostadsbrist, säger Anna Olá vid Förbo.

ANNONS
|

Det var sju år sedan som det kommunägda bostadsföretaget Förbo ansökte om att få bygga mellan 200 och 250 nya lägenheter på boendeparkeringen vid Bentzels väg i Hulan. Lerums kommun gav snabbt sitt medgivande till idén, ett så kallat positivt planbesked, men ville återkomma när planarbetet kunde starta.

– Så som förslaget såg ut senast blir det att man tar upp höjdskillnaderna som finns från gatan till själva bostadsområdet, så man gör ett garage där under. Men det är en första skiss och planen har inte startat, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef vid Förbo.

Förbo i dialog med kommunen

Hon berättar att det i nuläget är mycket oklart när bygget av bostadshuset kan börja och vill inte spekulera i någon prognos. Förbo inväntar fortfarande det sista klartecknet från Lerums kommun, menar hon.

ANNONS

– Vi brukar fråga kommunen hur det går. Vi har fått lite olika tider att starta, men nu senast när vi pratade med dem ville de göra ett programskede för att reda ut lite större frågor först. Och det vi fick till oss var att de skulle starta det till nästa år, säger Anna Olá.

Illustrationsskiss över Bentzels väg och de planerade nya lägenhetshusen i gult. Det syns nya hus på båda sidor av vägen.
Illustrationsskiss över Bentzels väg och de planerade nya lägenhetshusen i gult. Det syns nya hus på båda sidor av vägen. Bild: Förbo

Anna Samuelsson, planchef i Lerums kommun, berättar att Förbos bostadsplaner ingår i helhetsgreppet som kommunen nu tar om Hulan, något som LT berättat om tidigare.

När kan Förbo få tummen upp?

– Vi har ju med Förbo i arbetet. Vi kommer att samla alla berörda parter inom kort, sedan är tanken att vi ska vara klara till sommaren nästa år med själva helhetsarbetet. Sedan kan vi påbörja planarbetet lite parallellt, men det sker i dialog med Förbo och övriga aktörer, svarar Anna Samuelsson.

Kritiserade trafiken ska utvärderas

Förbos lägenheter är bara en del i helhetsgrepp Hulan. Handlaren för livsmedelsbutiken Ica Kvantum i Hulan, vill riva Lindex-huset och bygga 100 nya lägenheter där. Därtill ska den kritiserade trafiken i Hulan utvärderas, även Hulanskolan.

– Förbos planbesked ingår i det beslut vi har fått nu i ”Helhetsgrepp Hulan”. Vi har ett uppdrag att titta på hela Hulanområdet för att göra en så bra markanvändning som möjligt i Hulanområdet, säger Anna Samuelsson.

I illustrationsskissen, som LT har tagit del av, syns parkeringsgaragen under de nya byggnaderna. Anna Olá vid Förbo betonar att skisserna är preliminära.

– I alla såna här förtätningar är parkeringar och bilar en nöt att knäcka, säger Anna Olá.

Kan man säga något alls om när det kan stå klart?

– Nej, det är nog svårt att säga. Det hänger på när vi kan få igång en detaljplan hos kommunen, men så länge vi inte har något klart därifrån så är det svårt att säga någonting. Men i bästa fall, om man kan få med sig dem som är berörda runtomkring, så kan en plan i bästa fall ta två år. Men det är svårt att säga något när man inte har en start från kommunen, svarar Anna Olá.

LÄS MER:De vill riva klassiska Lindex-affären – för att bygga bostäder

LÄS MER:Kommunen tar helhetsgrepp om nya bostäder i Hulan

LÄS MER:Helens lägenhet är obeboelig – trots nödropen: ”Skamligt”

ANNONS