Kommunen tar helhetsgrepp om nya bostäder i Hulan

Närmare 300 bostäder planeras i Hulan. Samtidigt är trafiksituationen redan ansträngd, och Hulanskolans utveckling är under utredning. Nu tar Lerums kommun ett helhetsgrepp om området.
– Vi ser positivt på planerna, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONS
|

I våras gav politikerna i samhällsbyggnadsnämnden förvaltningen i uppdrag att ta ett helhetsgrepp om Hulan. Bland annat ska tjänstemännen titta på kommunal service, infrastruktur, kommande byggprojekt och skolstrukturen.

Målet är att kommunen tillsammans med berörda aktörer ska ta fram ett förslag på hur Hulan kan utvecklas på bästa sätt, och att nya detaljplaner kan påbörjas nästa år.

– Det finns ju goda initiativ till att bebygga området med fler bostäder, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Trafiken måste åtgärdas

Bland intressenterna finns både Ica Kvantums ägare och kommunala bostadsbolaget Förbo, som i många år velat bygga fler lägenheter i Hulan. Att projekt fastnar i pipeline beror ofta just på att kommunen inte tagit ett helhetsgrepp, menar Arne Molander,

ANNONS

– Vi har inte rett ut hur saker och ting hänger ihop. Hulan är det typexemplet på det. Vi har en rondellfrågeställning utanför bensinstationen, och flödet till och från Kvantum som är en synlig flaskhals.

Den ansträngda trafiksituationen måste åtgärdas för att bostadsbyggande ska möjliggöras, konstaterar Molander. Hur, beror bland annat på vad Trafikverket kommer fram till i sin utredning av ett nytt mot vid E20 i Aspedalen.

– Sedan måste vi också hitta de icke synliga flaskhalsarna, påpekar han.

Just nu pågår också en förstudie av skolstrukturen i Lerum. Vad den kommer fram till angående Hulanskolans och förskolornas platsbehov och utbyggnadsmöjligheter, kan också komma att påverka hur Hulan utvecklas.

– Allt måste ju tajmas. Bostäder, kommunal service, infrastruktur, handel, skatteintäkter och utgifter. Det är väldigt lätt att hamna i obalans.

”Kan förtätas ännu mer”

Hulan har dock stor potential att växa, menar Arne Molander.

– Det är ju ett tätbebyggt område som kan förtätas ännu mer. Det ligger precis i en trafikknutpunkt och har nära till både buss, järnväg och motorväg. Och hela Hulan är omgivet av fina naturområden. Så vi ser väldigt positivt på planerna.

Det rådande ekonomiska läget ser han inte ser ett hinder för att fortsätta planera den utvecklingen.

– Vi tänker inte kortsiktigt här. Så vi sitter inte och funderar på konjunkturen, vem vill bygga idag, vem vill bygga imorgon. Det här handlar om helt andra cykler än konjunkturcykeln, för om 18 månader så kommer vi få fart på byggnationen igen.

Helhetsgreppet om Hulan är led i kommunens mål att jobba mer proaktivt och förutseende än vad man tidigare gjort när det gäller olika utvecklings- och byggprojekt.

– Om vi upptäcker alla flaskhalsar först när vi börjar jobba med planerna då blir det jäkligt dyrt, och folk blir väldigt besvikna, säger Arne Molander.

LÄS MER:De vill riva klassiska Lindex-affären – för att bygga bostäder

LÄS MER:Förslaget: ny påfart till E20 i centrala Lerum

LÄS MER:Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

ANNONS