De vill riva klassiska Lindex-affären – för att bygga bostäder

Ett hundratal bostäder. Det vill Ica-handlaren Owe Krook och bostadsutvecklaren Jutabo bygga i Hulan – på tomten där Lindex huserat sedan 1970-talet.
– Det finns ett skriande behov av bostäder i Lerum, säger Owe Krook.

ANNONS
|

Sven Henriksson, vd på Jutabo, och Owe Krook, ägare till Ica Kvantum, står på grusparkeringen ovanför Lindex i Hulan. Sven Henriksson gestikulerar. Här, och där Lindex nu står, skulle man kunna bygga flera huskroppar. Fyra till fem våningar höga, med sammanlagt ett 100-tal bostäder.

– Vi tänker oss både hyres- och bostadsrätter. För samhällsutvecklingens skull så tror vi att det är viktigt att man har bägge delarna, säger han.

– Det här skulle kunna bli en väsentlig ljudbarriär mot motorvägen in mot Hulan, och en ljudbarriär för förskolan, fortsätter Owe Krook.

Den nuvarande pendelparkeringen vill de flytta till en gräsyta längs Lilla Bråtavägen, strax innan Shell-macken.

ANNONS

– Vi tänker oss en rejäl pendelparkeringen med dubbelt så många platser, säger Owe Krook.

Men Lindex då, undrar säkert många Lerumsbor. Butiken har legat i Hulan sedan 70-talet och har blivit något av institution.

– Det skulle kunna finnas någon kommersiell lokal i botten av husen, till exempel Lindex. Lerumsborna är vana att hitta Lindex där. Sedan får vi ju får föra ett resonemang med dem, säger Owe Krook.

"Trafiksituationen i Hulan är akut”

2019 förvärvade Ica Kvantum marken där Lindexfastigheten står.

– Jag såg att den hade utvecklingspotential, säger Owe Krook, och berättar att han sedan kontaktade Jutabos vd, och bjöd in honom att bli hälftenägare i projektet.

Bostadsplanerna är fortfarande i ett mycket tidigt skede, och fortfarande anpassningsbara, betonar de båda delägarna. Den existerande detaljplanen tillåter inte bostäder, och innan en ny tas fram vill Lerums kommun ta ett helhetsgrepp om Hulans utveckling.

– Först och främst väntar vi på att kommunen ska bli klar med den internutredningen. Därefter kommer kommunen förhoppningsvis att fatta beslut ganska omedelbart om start av detaljplanen, säger Owe Krook.

– Däremellan hoppas vi att de tar steget att åtgärda Hulanrondellen, säger Sven Henriksson.

I över tio år köerna ringlat långa från och till Ica, genom rondellen och ibland ut på E20, berättar Owe Krook. Lerums kommun, som äger marken vid rondellen, borde kunna åtgärda den nu menar han, istället för att invänta Trafikverkets utredning om ett nytt mot vid Aspedalen.

– Trafiksituationen i Hulan är akut.

Hur påverkar det byggplanerna på Lindextomten?

– Får vi inte en lösning på trafiksituationen, så vågar jag påstå att då blir det ingen utveckling av bostäder i hela Lerum.

Enligt Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, vill kommunen avvakta tills den pågående utredningen av Hulanområdet är klar.

– Även om vi skulle vidta åtgärder nu, så tar det många månader eller år innan det är klart. Då har vi också utredningen klar, som kanske visar att vi borde gjort på ett helt annat sätt, säger han.

Beredda att bygga ny skola

Fastighetsägarna inväntar också kommunens översyn av skolorna i södra Lerum och Hulan, och behovet av och tillgången på platser.

– Om man ska vara en modern bostadsutvecklare, måste man ta del av samhällets utveckling. Och vi måste kanske vara beredda att bygga en skola eller ett äldreboende för att miljön ska bli tillräckligt komplett, och det är vi beredda att göra, säger Sven Henriksson.

Att det finns en efterfrågan på bostäder i Lerum betvivlar de inte. Köerna till den kommunala bostadskön ringlar långa, och trycket är även hårt på Jutabos olika bostadsprojekt.

– Vi håller på att utveckla ett projekt i Tinghusparken i Lerum. Vi har inte annonserat, men har ändå ungefär 800 personer i kö som ringer varje dag, sedan fem år tillbaka.

Att Jutabo nu satsar på Hulan beror mycket på att infrastrukturen redan finns på plats, förklarar Sven Henriksson.

– Det finns både pendeltrafik med tåg och snabbussarna, och matvarubutik, apotek och skola. Det finns verkligen allt där.

Lerums Tidning söker Lindex för en kommentar.

LÄS MER:Förslaget: ny påfart till E20 i centrala Lerum

LÄS MER:Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

ANNONS