Pensionären Else-Marie delar med sig av sin arbetslivserfarenhet

Else-Marie Lång har ett långt arbetsliv bakom sig. Nu vid 66 års ålder är hon fortfarande igång. I helgen ska hon jobba extra på Way Out West.
– Man måste våga lite nytt, säger hon.

ANNONS
|

Solen har äntligen vågat sig fram. I Slottsskogen i Göteborg är det bara ett fåtal människor på plats än så länge för att hämta ut sina festivalband. Snart kommer parken åter igen fyllas med musik och fest.

Else-Marie Lång är på plats innan grindarna öppnas. Hon har rest hit från sitt hem i Lerum. Detta är första gången någonsin som hon besöker Way Out West, men inte för nöjes skull. Hon en av de 15 pensionärer som via Veteranpoolen ska arbeta på festivalen.

Personalchef på Göteborgsoperan

Else-Marie Lång gick i pension vid 62 års ålder. Efter ett lång, hektiskt och tufft arbetsliv som personalchef på stora företag som Volvo kände hon att det var dags för pension.

ANNONS

– Jag hade lite annat att göra, bland annat flyttade vi till ett nytt hus i Lerum, säger hon.

Else-Marie Lång var den första personalchefen någonsin på Göteborgsoperan och var med från starten 1994.

– Då var det att bygga upp organisationen, det fanns liksom ingenting. Visserligen så följde det med en del personal från Stora Teatern. Men det var ju på en helt annan storlek och helt nytt hus då, säger Else-Marie Lång.

Else-Marie Lång arbetade som Göteborgsoperans personalchef i sex år.
Else-Marie Lång arbetade som Göteborgsoperans personalchef i sex år. Bild: Olof Ohlsson

Efter två år som heltidspensionär hittade hon bemanningsföretaget Veteranpoolen, som är till för pensionärer som vill ut i arbetslivet igen. Hon började då arbeta på två olika bolag där hon delar med sig av sin långa erfarenhet inom personalfrågor.

– Lite idealist kanske jag är, att jag vill hjälpa till. Sen är det också roligt att få sociala sammanhang med yngre medarbetare, och få tillföra kunskap och visdom.

”Det känns jättekul”

Stora event och fester är ingenting som skrämmer Else-Marie Lång. Under sitt arbetsliv har hon arrangerat massvis med personalfester för sina ibland flera tusen anställda. På Way Out West ska hon arbeta med maten som serveras till de funktionärer och medarbetare som arbetar bakom kulisserna.

– Det känns jättekul, jag har som personalchef på operan haft hand om restaurang och cafeteria med personalen och sådant. Så jag har tangerat området om man säger så, säger hon.

Hon ser fram emot att få upptäcka festivalen och ta del av det som händer i Slottsskogen.

– Jag har trots allt ett stort musikintresse sen operan, så det känns helt rätt.

Kommer du hinna se några konserter?

– Ja det hoppas jag. Jag börjar redan vid elva, men sen kan jag vara kvar på eftermiddagen och kvällen hoppas jag.

Är det några artister du vill se?

– Det är väldigt mycket nya artister så det är knappt man kan dem. Sara Parkman spelar första dagen, så henne vill jag lyssna på om jag hinner. Sen blir det det gamla vanliga kanske, Blur och Håkan Hellström.

Else-Marie Lång hoppas på att hinna med att se Sara Parkmans under festivalen.
Else-Marie Lång hoppas på att hinna med att se Sara Parkmans under festivalen. Bild: Nanna Stenhede

LÄS MER:Scouterna Teo och Erik evakuerades från lägret

LÄS MER:Ungdomar lyser upp tillvaron på Sävegårdens äldreboende

LÄS MER:Biljetterna släppta till unik opera på Nääs slott

ANNONS