Biljetterna släppta till unik opera på Nääs slott

Den första etappen av restaureringen av Nääs slott är i princip klar. Det ska firas med en helt nyskriven opera som sätts upp på Vänhems nyrenoverande veranda. Operan berättar om slottets sista privata ägare – och framförs av en släkting till henne.

ANNONS
|

Under året har stiftelsen som förvaltar Nääs slott genomfört mer eller mindre akuta renoveringsarbeten på flera byggnader i området. Bland annat har taket lagts om på den gula villan Vänhem, festlokalen där både bröllop och filminspelningar hållits.

Att arbetet snart är avslutat firas i september med en världspremiär av en helt nyskriven operaföreställning – som framförs på just Vänhems nyrenoverade veranda. Nyligen släpptes biljetterna.

– Det blir en liten, intim föreställning. Det finns ett begränsat antal biljetter till varje föreställning, så det blir verkligen en unik upplevelse, säger Maria Sidén, vd för August Abrahamsons stiftelse.

Operamonologen berättar om Euphrosyne Lehman, som tillsammans med sin make August Abrahamson var den sista private ägaren av Nääs slott. Euphrosyne hann bli en erkänd operasångerska innan hon gav upp karriären inför giftermålet. Hon gick bort 1869, blott 32 år gammal, och efter hennes död flyttades sångerskans älskade sommarhus Vänhem från Gamlestan till Nääs slott.

ANNONS

– Detta är ett levnadsöde som vi väldigt gärna vill lyfta på Nääs. Euphrosyne har varit lite av en dold person bland alla fantastiska karaktärer som funnits på Nääs och har haft stor betydelse för platsen, säger Maria Sidén.

Framförs av Euphrosyne släkting

Föreställningen är författad, och framförs, av Caroline Gentele - som är släkt med Euphrosyne.

– Initiativet kom från Caroline, som faktiskt inte hade koll på att vi höll på att restaurera just Vänhem. Hon hade själv upptäckt sin släkting och fördjupat sig i hennes fascinerade historia. Det känns jätteroligt, och som om de här projekten verkligen gifter ihop sig, säger Maria Sidén.

Samma helg som föreställningarna ges, den 23 och 24 september, ordnar Nääs slott även guidade visningar med Euphrosyne som tema.

– En av våra guider har specialfördjupat sig i hennes liv. Sedan får man naturligtvis veta en del om slottets historia också.

LÄS MER:Färre bröllop på Nääs i sommar – renoveringen sätter stopp

LÄS MER:Nu avslutas första etappen av renoveringen på Nääs slott

LÄS MER:Quislings sista dagar spelas in på Nääs slott i Floda

ANNONS