Färre bröllop på Nääs i sommar – renoveringen sätter stopp

Nääs är en populär plats för bröllop men i sommar minskar antalet bröllopsgäster kraftigt. Det blir följden när en av två festlokaler håller stängt på grund av renovering.

ANNONS

Allvarliga takläckor och fuktskador tvingar August Abrahamsons stiftelse till omfattande renoveringar av slottet och flera andra byggnader på Nääs. LT har tidigare rapporterat om arbetet, där den första etappen blev klar i mitten på juni.

En av de värst drabbade byggnaderna är Vänhem, den gula villan som bland annat varit inspelningsplats för tv-serien Vår tid är nu. Där beräknas åtgärderna inte vara klara förrän i oktober, vilket gör huset otillgänglig under den mest attraktiva bröllopssäsongen.

– Normalt sett har vi många bröllop på både Vänhem och Lekhuset och nu har vi bara Lekhuset att hyra ut, säger Maria Sidén, vd på Nääs slott.

ANNONS
Vänhem byggdes ursprungligen i Göteborg som sommarbostad åt Nääs siste privata ägare, August Abrahamson, i Göteborg. 1873 flyttades villan till Nääs.
Vänhem byggdes ursprungligen i Göteborg som sommarbostad åt Nääs siste privata ägare, August Abrahamson, i Göteborg. 1873 flyttades villan till Nääs. Bild: Rebecca Hådell

”Viktigt att få igång verksamheten”

Hon tror inte att renoveringen påverkar turismen på något annat sätt, och även om stiftelsen har små ekonomiska medel får de uteblivna bröllopsintäkterna ingen förödande effekt.

– Det påverkar omsättningen och har gjort att vi fått styra om och anpassa verksamheten. Men det har gått bra så här långt och det har inneburit minskade kostnader för personal också.

Maria Sidén påpekar dock att renoveringen av Vänhem får ringar på vattnet.

– Det finns många inblandade företag runtomkring när vi har bröllop så jag tror att det är viktigt att få igång verksamheten där igen.

Långväga gäster

Senare i sommar väntar också åtgärder på lusthuset Vänkretsen, som ligger bredvid Vänhem. Detta sker genom ett byggnadsvårdsläger i augusti.

– Då kommer deltagare från hela landet till Nääs för att vara med och restaurera det lilla huset.

Kommunen stöttar renoveringen med bidrag på sammanlagt sex miljoner kronor fördelat på tre år. Arbetet med vissa av byggnaderna måste stiftelsen dock bekosta helt och hållet själv. Däribland Lilla Nääs, arbetarbostaden från 1829 som fram tills nyligen var en butik.

– Men det är fullt rimligt att kommunen inte stöttar en byggnad som används för kommersiellt ändamål. Det är rimligt att den klarar drift och underhåll med hjälp av hyran.

Nääs slott

Människor har bott på området sedan bronsåldern och från slutet av 1500-talet går det att se vem som har ägt fastigheten. En ägare som gjorde stort avtryck var köpmannen Peter Wilhelm Berg. Han grundade Nääs fabriker och köpte Nääs i början av 1800-talet.

Mellan 1868 och 1898 ägdes Nääs av köpmannen August Abrahamson. Han blev den siste private ägaren av Nääs och grundade ett slöjdseminarium som blev världsberömt. Efter hans död 1898 ägs och förvaltas Nääs egendom av August Abrahamsons Stiftelse.

Slottet har en unik interiör, som har stått orörd sedan 1898.

Området är också känt för midsommarfirandet som hade premiär när slöjdseminariet startade i slutet på 1800-talet. Firandet anordnas årligen och är ett levande kulturarv.

Slottet och slottsområdet har varit inspelningsplats för många tv-serier, till exempel Vår tid är nu.

Källa: naas.se

LÄS MER:Lerum pekas ut – kan drabbas hårt av framtida skyfall

LÄS MER:Nu avslutas första etappen av renoveringen på Nääs slott

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

ANNONS