Nu avslutas första etappen av renoveringen på Nääs slott

Med ekonomisk stöttning från Lerums kommun inledde Nääs slott ett omfattande och akut renoveringsarbete i våras. Till midsommar beräknas första etappen vara klar.
– Jag vågar knappt säga det, men vi ligger före tidsplanen, säger vd:n Maria Sidén.

ANNONS
|

Som Lerums Tidning tidigare berättat om har flera av byggnaderna på Nääs slottsområde drabbats av allvarliga takläckor och fuktskador.

– Underhållet har varit väldigt eftersatt under en väldigt lång tid. Det visste jag innan jag började, men det var mer akut än vad jag trodde. Det är en jättestor utmaning för stiftelsen att försöka hantera detta, säger Maria Sidén, sedan tre år vd för August Abrahamsons stiftelse, som förvaltar Nääs slott.

En av byggnaderna med störst renoveringsbehov har varit Vänhem, den gula trävillan på andra sidan sjön. Villan uppfördes ursprungligen som sommarbostad åt August Abrahamson i Göteborg, men flyttades 1873 till Nääs. I dag används huset främst som festlokal och har även varit en viktig inspelningsplats i tv-serien Vår tid är nu.

ANNONS

Hela taket på byggnaden har lagts om under våren. Ett arbete som komplicerats av kraven på att behålla det tidstypiska utseendet på huset, som byggts om i omgångar.

– Vi har tre olika taktyper på det här huset. Här kan man verkligen studera byggnadsvård, säger Maria Sidén och skrattar.

Stöttas av Lerums kommun

Den största utmaningen har dock inte varit av praktisk art, utan ekonomisk, förklarar hon.

– August Abrahamson är ju en jätteliten privat stiftelse med oerhört lite medel. Vi har absolut ingen stor kassa.

Men Maria Sidén har lyckats få med sig Lerums kommun på renoveringsresan. Kommunen skjuter nu till två miljoner kronor per år i tre år.

– Det går till de akuta exteriöra åtgärderna, för att rädda byggnadsminnet. Det är otroligt värdefullt, och stödet kommer verkligen i rättan tid. Vi har ju haft tre stora takläckor och kunde börja ta tag i dem.

"Ligger för tidsplanen”

Under måndagen bjöds flera representanter från kommunen in för att följa arbetet. På plats fanns bland annat Lerumsfödde kommunalrådet Viktor Lundblad (M).

– Det här har alltid varit en plats som man besökt oavsett var man bott i kommunen. Jag tycker att det känns väldigt roligt att få så se och förstå vikten och vidden av det arbete ni gör här, säger han.

Kommunalrådet fick äran att sätta en av de sista spikarna i bygget. Den första etappen av den exteriöra renoveringen beräknas nämligen vara klar strax efter midsommar.

– Vi har ett oerhört engagerat team med hantverkare. Det vågar man ju knappt säga, men de ligger faktiskt före tidsplanen, säger Maria Siden.

I sommar ska nästa etapp inledas, målningen av fasaden.

– Sedan har vi mer saker som vi vill göra interiört, men det är inte lika akut.

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

LÄS MER:Kak- och soppbuffé på slottet – på forna tiders vis

ANNONS