Ungdomar lyser upp tillvaron på Sävegårdens äldreboende

Sävegårdens äldreboende har under sommaren haft ett stort gäng med feriearbetande ungdomar som arbetat hos dem. Något som uppskattats av såväl de boende där som ordinarie personal och de arbetande ungdomarna.
– Detta kommer bli ett minne för livet, säger feriearbetaren Saga Petersén.

ANNONS
|

Inne på Sävegårdens äldreboende i Drängsered, Floda, sitter ett stort gäng ungdomar tillsammans med dem som bor där. De är alla klädda i blått och har egenskrivna namnskyltar på sig där det står ”feriearbetare”.

Bernt Eckerlo, Gunnar Cato, Gunnel Tiselius och Thomas Wolf bor på Sävegården och har uppskattat att ungdomarna jobbat på deras boende under sommaren.

– De kommer med ny ungdomlig energi, säger Thomas Wolf.

– Jag försöker prata med dem och försöker få dem att öppna upp sig så det blir trivsamt och ingen sitter vid sidan om. Då är jag där och frågar vad de ska bli och vad de går för linje på gymnasiet, så har isen lossnat, säger Bernt Eckerlo.

ANNONS

Han berättar att en av de feriearbetande ungdomarna har bakat chokladbollar dagligen åt honom.

– De gick åt som smör i solsken.

Gunnel Tiselius har uppskattat att feriearbetarna letat fram och satt på filmen Göta Kanal åt henne.

– Det var första gången jag skrattade på länge, säger hon.

”Ett minne för livet”

Sävegårdens äldreboende har elva ungdomar som arbetar hos dem i tre veckor. Men de är inte där som ordinarie personal utan finns till som avlastning. De hjälper till exempel inte till i vården.

– Oftast är man bara här för att vara med dem som bor här, som sällskap. Vi målat, pratat och sjungit med dem, säger Tilde Hernborg som feriearbetar på boendet.

– Och skrattat med dem, fyller hennes kollega Maja Antlöv i.

Feriearbetarna har fått vara med och arrangera aktiviteter, som bingo, tipspromenad och bowling. Några av ungdomarna fick åka med till Alingsås där de handlade kläder och fikade tillsammans med de äldre, vilket både äldre och yngre hade glädje av.

– Detta kommer bli ett minne för livet, allt vi fått göra, säger feriearbetaren Saga Petersén.

Jobbet har varit roligare än vad de förväntade sig och flera av dem kan absolut tänka sig att börja extrajobba inom vården när de fyllt 18 år.

Framtida personal inom äldrevården

Ordinarie personal på Sävegården har imponerats över hur initiativrika, plikttrogna och planerande ungdomarna som arbetat har varit under sommaren.

– De utmärker sig verkligen och kommer med egna initiativ och förslag på egna aktiviteter, säger Pernilla Gabrielsson, enhetschef på Sävegårdens äldreboende.

Hon hoppas att detta kan vara ett sätt för dem att få in mer personal på lång sikt. Att få chans att testa på att arbeta under några veckor på ett äldreboende kan få ungdomarna att upptäcka fördelarna med arbetet.

– Jag hade kunnat anställa allihopa, de är så duktiga, säger Pernilla Gabrielsson.

Feriearbete i Lerums kommun

Lerums kommun erbjuder varje år sommarjobb inom olika kommunala verksamheter för de som fyller 17 under året och är skrivna i kommunen. Det kan till exempel vara inom barnomsorg, äldreomsorg eller vaktmästeri.

Sommaren 2023 fick ungefär 140 ungdomar i Lerum feriearbete. Dubbelt så många brukar ansöka om jobben. De lottas ut och fördelas under tre perioder under sommaren. Varje ungdom arbetar totalt 90 timmar fördelat på tre veckor måndag till fredag.

LÄS MER:Stöld på äldreboende i Lerum – aggressiv man ska förhöras

LÄS MER:Johan Hwatz från Gråbo gör musikal om Hundraåringen

LÄS MER:Efter 60 år - Poul ”Palle” Nielsen lägger ner saxen

ANNONS