Efter 60 år - Poul ”Palle” Nielsen lägger ner saxen

Fem decennier har gått sedan Poul ”Palle” Nielsen, 76, först klippte en frisyr på herrfrisören i Lerum. Efter att ha trappat ned sina arbetstimmar de senaste åren blev sista fredagen i juli 2023 slutligen hans sista arbetsdag som herrfrisör.
– Jag vill tacka alla trevliga gubbar, säger Palle.

ANNONS
|

Det plingar till i kassaapparaten som står på disken inne på den lilla salongen vid tennishallen. Poul, eller Palle som de allra flesta känner honom som, tackar av en kund han precis har klippt. En av de sista han kommer klippa i sin över 60-års långa karriär som herrfrisör. Han började extrajobba som frisör redan vid som 15-åring i Danmark och när han fyllde 20 flyttade han till Lerum.

– Det var så man tänkte att ”nu flyttar vi till Sverige och tjänar en jävla massa pengar”, det var mycket bättre betalt här förr, berättar Palle.

Det var av en slump som han kom in i frisörbranschen. Han berättar att det ”fanns massor av jobb” förr och han helt enkelt bara testade på att vara frisör. Sen blev han fast och har aldrig gjort något annat sedan dess. Totalt har det blivit 5 år i Danmark och 57 år i Lerum.

ANNONS

– De jag klippt genom åren kan nog fylla Ullevi fem eller sex gånger. Det är nog 300 000 klippningar.

Otaligt många klippningar, men Palle förklarar att han aldrig känt att det varit tungt att gå till jobbet och att han dessutom ”aldrig tagit en sjukdag” under hela sin karriär.

– Jag har aldrig känt ”fy fan att gå till jobbet idag”. Aldrig. Och det förstår jag inte hur, för det verkar som alla andra känt så. Men inte jag. Jag kom rätt från start.

Inte ens när han blev diagnostiserad med prostatacancer för fyra år sedan stannade han av helt.

– Jag har aldrig varit sjuk och man går ju inte till läkaren om man inte är sjuk. Men så fick jag väldigt ont en dag och gick och kollade. Och då visade det sig att jag hade prostatacancer. Det vill jag säga, att det är väldigt viktigt att gå och kolla prostatan när man är äldre.

Palle skulle genomgå sex stycken cellgiftbehandlingar. Under denna perioden hade han sakta men säkert börjat gå ner i tid på jobbet och hade bara ett krav till läkarna när det kom till behandlingarna.

– Jag sa till läkaren, ”ta vilken dag som helst förutom onsdag” för det var den enda dagen jag jobbade just då.

Han rättar till kragen på sin solgula skjorta och ler.

– Nu mår jag hur bra som helst!, säger han.

Kontakten med sina kunder

Genom åren som gått har Palle knutit starka band med sina kunder. Flera av dem har varit stamkunder hos honom i decennier. Flera har han haft som kunder ända in i livets sista stunder. Det är den del i jobbet som Palle har tyckt varit svårast.

– Jag brukar säga att de flesta av mina kunder ligger på kyrkogården idag. Jag har säkert 30, 40, 50 kunder som dör om året.

Det knackar på dörren och en man kikar in huvudet i det lilla personalrummet. Palle och mannen utbyter några skämtsamma meningar, precis som gamla vänner gör. Det visar sig att Palle klippt just denna mannen i över 40 år. Innan han går tackar han Palle. Det är tydligt att kundkontakten har varit nyckeln till Palles långlivade karriär. Att ha ett öppet sinne och att våga bjuda på sig själv nämner han som två av hans framgångsfaktorer.

– Det har varit några som kommit in och tackat av mig och sagt hej då. En kom med en flaska vin och en annan med ett stort chokladhjärta. Det känns väldigt fint, man blir glad säger han.

– Jag kommer sakna det sociala med jobbet.

Salongen lever vidare med Thomas Ljung

Saxar i olika storlekar ligger prydligt uppradade på bänken framför en av friserstolarna. Salongsdörren står på glänt och släpper in några av de få solstrålar juli bjudit på. Palles kompanjon och ägaren av Herrfrisören sedan 9 år tillbaka, Thomas Ljung, slår sig ner i en av fåtöljerna.

Thomas och Palle har varit kollegor i över 20 år och har formats till en riktig dunderduo. Palle berättar att de litar fullt ut på varandra och till och med har olika samtalsområden med kunderna.

– Jag tar sportsnacket och Thomas tar semesterplanerna, skojar han.

Även om Palle nu slutar på salongen kommer salongen ligga kvar och Thomas köra på som vanligt.

– Så länge byggnaden finns, kommer salongen att finnas, säger Thomas Ljung.

– Jag säger till alla jag klippt att jag hoppas de går till Thomas i fortsättningen!, säger Palle.

Efter att under några år successivt några gått ner i arbetstimmar var det helt enkelt dags för fullpension. Beslutet har naturligt vuxit fram över en längre tid. Thomas förklarar att han förstår beslutet och är glad för Palles skull.

– Nu passar det, fan, annars jobbar man ju tills man är 100 år och så gammal blir man ju inte, säger Palle.

I ena hörnet av salongen står en tavla med Palle och en nyklippt kund som porträtt. ”Herrfrisör Palle gör dig 50 år yngre” står det på tavlan. Det är en stolt, nöjd och tacksam herrfrisör som LT träffar på fredagseftermiddagen. Bara några få timmar kvar tills de två kollegorna med familj ska gå ut på en avtackningsmiddag för Palle.

– Jag vill tacka alla trevliga gubbar. Alla trevliga kunder. Tacka för att de stått ut med mig alla dessa år.

Vad ska du göra nu då med extratiden du får?

– Så mycket mer tid blir det ju inte. Bara en dag extra egentligen. Det blir väl att åka en extravända till tippen eller något, säger Poul ”Palle” Nielsen med ett skratt.

LÄS MER:Henrik Nilsson visar upp Lerums teknikskatter

LÄS MER:Sebastian Forsling om mörkret och resan mot OS

LÄS MER:Martin arrangerar retrospelsmarknad i Tingshuset

ANNONS