Scouterna Teo och Erik evakuerades från lägret

40 000 internationella scouter har behövt evakueras från ett scoutläger i Saemangeum, Sydkorea, på grund av en annalkande tyfon. Bland de drabbade finns Lerumsborna Teo Boested och Erik Gervide som nu befinner sig i trygghet utanför Seoul.
– Vi fick fem värmevarningar om dagen på mobilen, säger Erik.

ANNONS
|

”Extremt fuktig luft” var det första som killarna lade märke till när de landade i Sydkorea för ett par veckor sedan. Teo Boested,15, från Equmenia-scouterna Lerum och Erik Gervide,16, från Equmenia-scouterna Floda, kom med den svenska lägerledningen till Sydkorea en dag senare än lägret startade på grund av det regniga och varma vädret.

– Det var en öppningsceremoni när vi kom men det tog flera timmar att ta sig in. Jag tror bara halva lägret kom in, säger Teo.

– Många hade problem med värmen och drack inte tillräckligt med vatten så ambulanser behövde ta sig in på området så jag tror det var därför det tog sådan tid, säger Erik.

ANNONS

Just den extrema värmen blev ett tidigt problem för lägret. Det har rapporterats om temperaturer upp mot 50 grader i solen och runt 40 i skuggan. Flera hundra deltagare blev sjuka av värmen och Sydkorea har fått tagit emot kraftig internationell kritik på grund av brister i organisationen, rapporterar TT.

– Vi blev evakuerade på dag åtta av lägret. De första fem, sex, dagarna var låg kvalitet. Aktiviteterna som vi blivit lovade blev inställda och vi hade inte tillgång till nödvändigheter som solskyddsfaktor. Det enda man kunde göra var att sitta i skuggan, säger Teo.

"Detta var vår enda chans i livet”

Sista dagarna på lägret var dock roliga, med spännande aktiviteter och möjligheten att träffa nya kamrater från alla världens hörn.

– Då hade de fått allt att funka. De tre sista dagarna var grymma, säger Erik.

Sedan kom nästa problem för lägret. En annalkande tyfon tvingade lägret att avbrytas och alla deltagare blev evakuerade.

– Jag anmälde mig för ett och ett halvt år sedan. Man ser fram emot detta speciellt när man bara får åka som deltagare en gång. Detta var vår enda chans i livet så det känns väldigt synd, säger Teo.

Killarna berättar för LT att evakueringen gick smidigt och lätt och att de nu befinner sig i säkerhet på ett universitetscampus cirka en timma utanför Seoul.

– Vi har inte fått så mycket information än så vi vet inte vart vi kommer att ta vägen än. Vi har en rundresa planerad om några dagar men vi får se om den blir av, förklarar de.

Tyfonen tros slå till senare under veckan men killarna känner sig lugna inför den. Trots att lägret inte blev helt som väntat, försäkrar de att de mår bra trots omständigheterna och att de är nöjda med upplevelsen.

– Bortsett extremhettan och ibland dåliga levnadsförhållanden har det varit en fantastisk resa, säger Erik.

LÄS MER:Biljetterna släppta till unik opera på Nääs slott

LÄS MER:Peter och Helena brinner för kulturen i Norsesund

LÄS MER:Sebastian Hess säljer musik till hela världen

ANNONS