Marcus stamceller räddade livet på man i USA

När Marcus Pastuhoffs storebror insjuknade i cancer, gick hans liv inte att rädda. När Marcus fick möjlighet att hjälpa en cancersjuk man i USA, genom att donera sina stamceller, tvekade han därför inte.
– Det var bara att köra.

ANNONS
|

Omkring 223 000 personer har anmält sig till Tobiasregistret och är beredda att donera stamceller. En av dem är Hulanbon Marcus Pastuhoff, som registrerade sig ifjol efter att en cancerdrabbad familj i bekantskapskretsen postat ett inlägg om dem i sociala medier.

Inom kort landade ett testkit med en tops i brevlådan.

– Man svabbar sig i halsen, plastar in det och skickar tillbaka. Och så är man med, förklarar Marcus Pastuhoff.

Bara två månader senare ringde telefonen. Det var Tobiasregistret, som berättade att de hade en patient som matchat med Marcus, vilket SVT var först att rapportera om.

ANNONS

– De frågade hur jag kände inför att gå vidare. Det är bara att köra, sa jag. Det finns inget att sova på, har man gått med så har man väl gjort det av en anledning.

Äldre bror gick bort i cancer

2015 gick Marcus pappa bort efter en tids ohälsa. Samtidigt kämpade hans äldre bror mot cancer, och ett halvår senare gick även brodern bort. Något som Marcus tror bidragit till hans vilja att donera.

– Jag har sett på när håll vad cancer kan göra med en människa, både psykiskt och fysiskt.

Bara en fjärdedel av de som anmält sig till Tobiasregistret är män, vilket kan göra det svårare att hitta matchningar. Att färre män registrerar sig tror Marcus Pastuhoff bland annat kan bero på en machokultur.

– Män bryr sig inte på samma sätt. Tjejer och kvinnor är generellt mer omhändertagande.

Själv säger han sig inspireras av sin chilenska bonusmor.

– Hon har format mig rätt mycket. Hon är ju väldigt kärleksfull och omhändertagande, och det har landat hårt i mig.

"Hade gjort det igen”

Efter telefonsamtalet från Tobiasregistret följde två besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där Marcus Pastuhoff fick ta blodprover. Allt från blodvärden till underliggande sjukdomar undersöktes.

I september ifjol var det dags. Efter fem dagar med en daglig injektion för att öka antalet stamceller, åkte Marcus in till Sahlgrenska sjukhuset. Sex timmar tog donationen, där han fick ligga på en brits med en slang i handen och en i armen.

– Jag kom dit i mjukisbyxor och t-shirt och la mig där och blev jätteomhändertagen.

Han fortsätter:

– Och själva donationen är inte så hemsk som man kan tro. Folk tror ju ofta man ska in i benmärgen, men det här är bara via blodet. De slår ut stamceller och skickar sedan tillbaka blodet. Så du förlorar ingenting.

Fick du några biverkningar?

– Jag fick lite ont i ländryggen, och var sjukskriven i två, tre dagar. Jag har ju ett väldigt fysiskt jobb, som snickare.

Stamcellerna har gått till en cancersjuk man i USA, som är ungefär samma storlek och ålder som han själv. Det är ungefär så mycket Marcus fått veta.

– Det känns jättebra. Det känns ju bra att hjälpa andra, man mår bra av det.

Marcus får dock inte göra om donationen, såvida stamcellerna inte går till samma person.

– Jag är reserverad åt den personen, utifall han behöver mer igen. Och jag hade gjort igen, utan tvekan.

Stamcellstransplantation

När stamcellerna i benmärgen eller blodet delar sig bildas en ny stamcell, och en annan cell som sedan delar sig och utvecklas till många nya blodkroppar.

Vid blodcancer uppstår skador på cellerna. Det påverkar celldelningen så att det inte utvecklas normala blodkroppar.

Genom en transplantation kan man tillföra nya, friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar.

Källa: Cancerfonden

Tobiasregistret

Tobiasregistret är ett svenska register för givare av blodstamceller. Det matchar patienter med lämplig givare i Sverige eller utomlands.

Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på stamceller.

Idag är över 230 000 personer med i registret, varav 75 procent är kvinnor.

LÄS MER:Planen: Boendeparkering i Hulan ska bli 250 lägenheter

LÄS MER:Helens lägenhet är obeboelig – trots nödropen: ”Skamligt”

LÄS MER:Hunden Pyssla ska rädda liv – blir blodgivare

ANNONS