Hunden Pyssla ska rädda liv – blir blodgivare

Att ligga still. Det är målet med Josefin Persson och hunden Pysslas träning just nu. Den senare ska nämligen bli blodgivare.
– Det känns vettigt att hjälpa andra, säger Josefin Persson.

ANNONS

I fem till tio minuter måste en hund kunna ligga på sidan för att ge blod. I dagarna har Josefin Persson och hennes hund Pyssla besökt Gråbo djurhälsa för att öva.

– Vi var på Blå stjärnan häromdagen och övade också, men Pyssla behövde öva lite mer. Det är lite svårt att ligga still när man är ung och busig. Och det kan vara lite läskigt att hoppa upp på bordet ibland. Och det är ju bra om hon inte tycker att det är otrevligt, så vi passade på att åka till Gråbo och träna när det var tomt.

Hur gick det?

ANNONS

– Det gick bra, bara hon får godis är det inga större problem, haha.

Från en vän som jobbar på Blå Stjärnan i Göteborg fick Josefin Persson höra att det behövdes nya blodgivarhundar, och bestämde sig för att göra en insats.

– Jag tycker att det känns vettigt att kunna hjälpa andra hundar.

Används vid operationer

Blodet används bland annat vid olika typer av operationer och vid blodbrist på grund av sjukdom, förklarar Åsa Nordenberg, laboratoriechef på Blå Stjärnans djursjukhus.

– Och när man måste göra kejsarsnitt på en tik händer det ibland att de blöder och då kan de också behöva blod. Då hjälper man både mamman och valparna, eftersom det är svårt överleva som valp utan mamman. Då känns det extra roligt när man kan hjälpa till.

Hundarna som ger blod måste vara fullt friska, väga minst 27 kilo och vara mellan ett och fyra år när de börjar som givare. De ska inte heller varit utomlands nyligen.

– Det finns blodsmittor utomlands som vi inte har här, säger Åsa Nordenberg.

Flat coated retrievern Pyssla har visat sig vara en närmast perfekt blodgivarkandidat. Hon är frisk, ung, lagom tung och har rätt blodgrupp av två möjliga - negativ. Det innebär att hon är en så kallad universalgivare, och kan ge blod till alla hundar.

– Sedan är flat coated ganska sociala och lättsamma hundar, så deras temperament passar också bra för att lämna blod, säger matte Josefin Persson.

Får vaccination som tack

Några gånger till ska hon träna med Pyssla innan det blir skarpt läge i slutet av augusti.

– Det kommer nog gå bra. Sedan får de alltid lite go mat av personalen efteråt.

Som tack får ekipaget också en hälsokontroll, en årlig vaccination, fästingprofylax och hundmat. Innan hunden får ge blod tas även ett blodprov.

– Det är ju guld värt att få den här kontrollen av hunden, och de kollar blodvärden innan de tappar blod. Där kan man ju snabbt upptäcka om det är något som är tokigt, säger Josefin Persson.

Just nu råder ingen brist på blodgivare, men eftersom hundarna pensioneras vid åtta års ålder är det en ständig ruljans, enligt Åsa Nordenberg på Blå stjärnan.

– Vi väljer också de som är bäst lämpade.

LÄS MER:Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Övergiven hund omhändertas omedelbart

ANNONS