Viktor Lundblad (M) har fattat ett ordförandebeslut om att stoppa produkter med kopplingar till Ryssland eller Belarus.
Viktor Lundblad (M) har fattat ett ordförandebeslut om att stoppa produkter med kopplingar till Ryssland eller Belarus. Bild: Tobias Kjellberg

Lerums kommun stoppar inköp med kopplingar till Ryssland och Belarus

Inga varor får längre köpas in till Lerums kommun från företag med kopplingar till Ryssland eller Belarus, det meddelar Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande. Nu ska kommunen ta fram en ”svart lista” på företag som portas.

ANNONS
|

Det var under onsdagseftermiddagen som kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun, Viktor Lundblad (M), undertecknade ordförandebeslut att stoppa alla inköp från företag med kopplingar till Ryssland och Belarus.

– Framför allt handlar det om att det har blivit allt mer aktuellt med företag som fortsätter med sin verksamhet i Ryssland och fortsätter leverera varor och produkter. Mondelez har varit det senaste aktuella företaget, men det har varit flera, säger Viktor Lundblad.

Beslutet kommer efter att en rad andra offentliga aktörer tagit samma ställning. Bland annat Västra Götalandsregionen.

– Vi är en väldigt stor aktör på marknaden så klart och då vill vi kunna göra det vi kan för att inte göda Putins stridskassa, säger Viktor Lundblad.

ANNONS

Tar fram en svart lista på portade företag

Han kan inte peka på i detalj vilka varor som det gäller för Lerums kommun. Men det finns produkter med Ryssland- och Belaruskopplingar bland kommunens leverantörer sedan tidigare, menar han. Till exempel Marabouchoklad.

– Parallellt med detta beslut får vår förvaltning i uppdrag att ta fram en ”svarta listan”, en typ av kategorisering och en borttagning av de här inköpen, säger Viktor Lundblad.

Beslutet är ett så kallat ordförandebeslut som kan fattas enväldigt av kommunstyrelsens ordförande, utan kommunstyrelsens medgivande.

– Jag vill vara tydlig att jag fattade beslutet i samråd med vice ordförande Renée Bengtsson, säger Viktor Lundblad.

Alla behöver ta ansvar mot kriget

Nästa gång kommunstyrelsen sammanträder är i augusti, därför såg han sig nödgad att fatta ett ordförandebeslut om saken – för att få verkan redan nu.

– I det här fallet var det extraordinärt. Det är ingen vanlig företeelse men möjligheten finns för att kunna göra saker snabbt.

Han fortsätter:

– Jag kan i enlighet med kommunstyrelsens reglemente fatta ordförandebeslut, men detta är något som jag vanligtvis undviker.

Beslutet gäller direkt, men kommer att införlivas med ett par dagars fördröjning, berättar Viktor Lundblad.

– Här menar jag på att alla behöver ta ett samlat grepp för att säkerställa detta och då valde vi att göra det så snabbt som möjligt efter regionen, säger han.

LÄS MER:Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

LÄS MER:Tar första steget mot Lerums nya resecentrum

LÄS MER:Två politiker i Miljöpartiet åtalas för brott – blev bortburna från flygplats

ANNONS