Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

Det är en infekterad konflikt mellan boende i Torpadal och Lerums kommun. Nu har den planerade storskolan i området fått klartecken från domstol – och de boendes överklaganden har avslagits. Men det betyder inte att striden är över, menar de boende.
– Snacka om överkörd, säger Jonas Brinkeby, boende i Torpadal.

ANNONS
|

Det är bråttom med att bygga den nya skolan i Norra Hallsås – det är alltjämt det strida budskapet från Lerums kommun.

Om skolan inte står klar till höstterminen 2026, kan kommunen tvingas bygga dyra paviljonger – för att avhjälpa den stigande elevträngseln vid kommunens skolor.

– Vi klarar oss fram till 2026, men om vi behöver skjuta upp invigningen till 2027, då ser man i dagsläget ingen annan möjlighet än att göra paviljonglösningar. Där går smärtgränsen för hur mycket man kan fylla på i alla skolor i Lerum, säger Denny Johansson, projektledare för skolan i Norra Hallsås.

ANNONS

Men skolbygget är till viss del kontroversiellt, inte minst för boende i området Torpadal – med tomtgränser kloss an till den tänkta skolgården.

– Ingen av oss har något emot skolan i sig. Men hur den är utformad och hur den är planerad, det är vad vi har åsikter om, säger Jonas Brinkeby, boende i Torpadal.

Ödemark där skog en gång stod i Norra Hallsås

I fjol överklagade grannarna kommunens detaljplan, i enlighet med sin lagliga rätt. Planerna hamnade då i händerna på utredare och rådmän vid mark- och miljödomstolen i Vänersborg, för granskning.

Så sent som förra veckan, över ett år senare, kom domen: Detaljplanen för skolan får grönt ljus.

– Snacka om överkörd, säger Jonas Brinkeby och fortsätter:

– Vi kommer definitivt överklaga.

Ett annat tonläge är det i kommunhuset.

– Vi tycker ändå att vi kan berömma oss själva. Vi har fått kvitto på att vi gjort en väldigt bra detaljplan, säger Denny Johansson.

Brådskan med att få skolan färdig har tvingat kommunen att på förväg förbereda sig så gott de kan inför skolbygget.

”Nu är det bara sorg.”

I våras avverkade Lerums kommun ett vidsträckt skogsområde i Norra Hallsås, på fyra hektar, motsvarande drygt åtta fullstora fotbollsplaner. Området hade tidigare använts till friluftsliv och hade ett rikt djurliv – i dag är det ödemark.

LT följer med Jonas Brinkeby och hunden Zingo på en promenad över kalhygget.

Brukar ni promenera här?

– Förr. Inte nu längre. Nu är det bara sorg.

Nu har rödmyror erövrat den spruckna marken där skogen en gång stod. En uppsättning rådjursspår syns i den torra leran.

I framtiden ska en skola med plats för 1 000 elever stå här.

Olika berättelser om kontakt mellan Lerums kommun och boende

Jonas Brinkeby berättar att deras hus är familjens livsbesparingar. Med storskolan bredvid sjunker värdet, tror han.

Därtill lyfter de överklagande två problem:

• De slingriga grusvägarna i lantliga Torpadal är vanskliga för blivande elever att färdas till och från skolan på, med cyklar och mopeder. Redan i dag är vägen olycksdrabbad, menar de boende.

• Skolgården hamnar så nära tomtgränserna att bullernivån blir besvärande, särskilt för de grannar som arbetar nattskift.

De boende har tidigare insisterat på en skogsridå mellan hustomterna och skolgården, på minst 30 meter.

”Vi hör ju inte ett pip från kommunen.”

Denny Johansson har berättat att kommunen försökt möta de boende i dialog, i en vilja att hitta kompromisser.

– Vi har sträckt ut handen och sagt att vi kan bygga bullerskärmar och plantera ny vegetation, men man vill inte ha den dialogen från de boendes sida ännu, sade Denny Johansson i våras.

Jonas Brinkeby berättar emellertid en annan historia:

– Vi hör ju inte ett pip från kommunen. De bara kör över helt och hållet. Man är väldigt, väldigt liten. Demokrati, medbestämmande och att lyssna på medborgare, det finns liksom inte i vår kommun. Vi har inte fått något erbjudande om någonting. Vi har inte haft någon dialog om det heller, säger Jonas Brinkeby.

Lerums kommun vill korta byggtid för skola i Norra Hallsås

Denny Johansson vidhåller att det har skett en dialog.

– Som jag såg det så var man inte intresserad av att ha en dialog. Man ville överklaga det här. Man ville inte ha skolan, eller den här storleken på skolan, säger Denny Johansson.

Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att ljudnivåerna säkert kommer att bli påtagliga för de boende. Men så fortsätter de:

”Men utifrån hur marken närmast klagandenas fastigheter är planlagd finns det enligt mark- och miljödomstolen inte skäl att anta att det skulle uppstå sådana bullerstörningar från skolan att en betydande olägenhet uppkommer.”

LT har sökt domstolen för en djupare förklaring.

”Det är ett stort skepp att vända på.”

För att de boende ska kunna överklaga domstolens beslut krävs ett prövningstillstånd – det utdelas inte lättvindigt, förtröstar sig Denny Johansson. Det spelar dock mindre roll för Jonas Brinkeby.

– Vi kan ju bara göra vad vi kan. Eftersom vi inte får igång en dialog med kommunen får vi bara se om vårt eget hus så gott det går och det är att överklaga det här skolprojektet så långt det bara går, säger han.

Planerad byggstart var egentligen i februari – men sköts upp när domen dröjde. Nu ska projektgruppen undersöka hur byggtiden kan kortas ner ytterligare, för att hinna till deadline.

Bygget kommer att ta omkring två år och tio månader.

– Det optimala hade för oss varit att komma igång efter sommaren. Eller det optimala hade varit att komma igång i dag. Men vi kan inte bara kasta oss över saker.

Kritisk mot att bygga ny skola i brådska

Jonas Brinkeby är kritisk till brådskan.

– Då är frågan, hur bråttom man ska ha? Är det värt ett liv när barnen krockar med moppar på våra grusvägar i nedförsbacke?

Han fortsätter:

– Man har haft så bråttom på kommun så man har satt igång projektering av själva skolbyggnaden innan detaljplanearbetet är klart. Så allt är redan klart. Byggare är upphandlade, asfaltering är upphandlat, allt finns redan klart. Så det är klart att våra röster som sakägare väger väldigt lite. Det är ett stort skepp att vända på för kommunen. Det är som att säga till dem att ni får backa fyra år, ni måste göra om och ni får göra rätt. Då kan man också tänka sig hur många huvuden på kommunen som nu sitter löst om den här detaljplanen inte skulle gå igenom. Så jag kan förstå att man har bråttom, men det är på bekostnad av kvaliteten på skolan och på bekostnad av oss i närområdet och för barnen i trafiken på väg till skolan.

LÄS MER:Lerums kommun rev skogen – innan skolan i Norra Hallsås fått lagligt stöd: ”Respektlöst”

LÄS MER:Så ska Lerums nya storskola i Norra Hallsås se ut: ”En skola i naturen”

LÄS MER:Anrika skolan i Lerum läggs ned – ska användas för gymnasieelever

ANNONS