Två politiker i Miljöpartiet åtalas för brott – blev bortburna från flygplats

Lerumspolitikerna Fredrik Ängdervik och Annelie Ängdervik, båda förtroendevalda för Miljöpartiet, står återigen åtalade för brott. Paret deltog i en demonstration på Bromma flygplats i fjol och fick till slut bäras bort av polis, enligt förundersökningsprotokollet.

ANNONS
|

Det var i slutet av april i fjol som klimataktionsgruppen Extinction rebellion hade en otillåten demonstration på Bromma flygplats, i Stockholm. Där deltog Fredrik Ängdervik och Annelie Ängdervik, förtroendevalda för Miljöpartiet i Lerums kommun.

De båda har sedan dess åtalats och dömts för andra brott vid liknande demonstrationer. Annelie Ängdervik dömdes i vår för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha deltagit i en sittdemonstration och täppt igen en bilväg i centrala Stockholm – och inte lyssnat när polis bad henne att flytta på sig.

Fredrik Ängdervik dömdes nyligen för olaga intrång, efter att ha suttit på golvet på Volvo showroom i Stockholm i fjol och deltagit i en otillåten demonstration.

ANNONS

Nu åtalas de båda på nytt, för ohörsamhet mot ordningsmakten, efter klimatdemonstrationen på Bromma flygplats.

Stoppade resenärer på Bromma flygplats

I drygt två timmar pågick demonstrationen på flygplatsen, som ledde till irritation bland flygresenärer, enligt förundersökningsprotokollet. Flygplatspersonal upprättade en tillfällig reseincheckning under demonstrationen, men de långa köer som hade bildats kunde inte avhjälpas avsevärt.

Polisen befallde då demonstranterna att fortsätta demonstrationen på utsidan.

Totalt omkring 80 demonstranter var på platsen, enligt åtalet.

”Cirka 20-talet blockerade biljettkontrollen genom att limma fast sig och cirka 60-talet vecklade ut stora banderoller. Anföranden hölls och kampsånger sjöngs. Svårare störning av den allmänna ordning uppstod genom att passagerare förhindrades att komma in genom biljettkontrollerna och köerna växte snabbt”, skriver polisen i förundersökningsprotokollet.

En demonstration mot statliga subventioner

När polisen hade upprepat sin befallning under fem minuter blev de demonstranter som inte hade flyttat på sig bortburna av polis till flygplatsens dörrsluss. Där fick de identifiera sig och anmäldes sedan för brott.

Både Fredrik Ängdervik och Annelie Ängdervik förnekar brott. De erkänner emellertid att de inte lydde polisens befallning.

– Jag var på en yta där jag inte störde någon. Jag förstår inte varför detta skedde. Vi har ju en demonstrationsrätt och en åsiktsfrihet i Sverige, säger Fredrik Ängdervik i polisförhör.

Han berättar i ett sms till LT att demonstrationen var en manifestation mot statliga subventioner till flyget. De limmade inte fast sig i golvet, menar han, och störde inte heller någon verksamhet på flygplatsen.

Berättat om engagemang i LT

Han berättar att de satt i mitten av en stor hall och varken blockerade manuell eller automatisk incheckning. Inte heller Annelie Ängdervik uppfattar det som att de störde verksamheten på flygplatsen, det framgår av polisförhören.

– Här var vi faktiskt inte störande, så jag har jättesvårt att se att det ens kan finnas en anledning att inte låta oss få demonstrera, eftersom allt kan pågå precis som vanligt, säger hon i förhör.

När Fredrik Ängdervik tillfrågas om han vill tillägga något under polisförhöret svarar han:

– Jag vill gärna säga att insatschefen eskalerade situationen. Jag tror att han tappade kontrollen över situationen, eftersom att han inte är van att möta fredliga aktivister som bara sitter kvar. Han gick runt och skrek folk i öronen med megafon, att man skulle resa sig upp. Jag tycker det är anmärkningsvärt.

Paret Ängdervik har medverkat i flera artiklar i LT i samband med rättsprocesserna mot dem. De har också medverkat i en intervju där de berättade om sin övertygelse och varför de väljer att bryta mot lagen.

Den här gången har de valt att inte medverka med citat.

LÄS MER:MP i Lerum stöttar åtalad partimedlem

LÄS MER:Politiker fälls för olaga intrång på Volvo – sjöng på golvet

LÄS MER:Lerumsparet är beredda att ta straff för miljön

ANNONS