Politiker fälls för olaga intrång på Volvo – sjöng på golvet

Lerumspolitikern Fredrik Ängdervik (MP) fälls för olaga intrång efter att ha deltagit i en klimatdemonstration på Volvo showroom i Stockholm.

ANNONS
|

Det var i augusti i fjol som aktionsgruppen Extinction rebellion arrangerade en klimatdemonstration på Volvo showroom i Kungsträdgården, Stockholm.

Tillsammans med andra demonstranter satte sig Lerumspolitikern Fredrik Ängdervik (MP) på golvet i visningsrummet och började sjunga. Några av demonstranterna höll upp en banderoll där det stod ”Stoppa fossila subventioner” och en del limmade fast sig i golvet.

Anställda beslutade då att stänga visningslokalen, men några av demonstranterna vägrade lämna – trots befallning från polis. Fredrik Ängdervik var en av dem.

Döms för olaga intrång på Volvo

Så i december i fjol dömdes Lerumspolitikern, tillsammans med flera andra demonstranter, för olaga intrång till dagsböter. Politikern överklagade domen. Nu meddelar hovrätten att de fastställer tingsrättens dom.

ANNONS

Fredrik Ängdervik har förekommit i flera artiklar i LT samband med rättsprocesserna mot honom, kopplade till hans klimataktivism.

– Det känns givetvis dåligt. Jag identifierar mig inte som kriminell, och har väldigt svårt att förlika mig med det. Det är en annorlunda känsla, jag har inte ens en fortkörningsbot sedan tidigare, sa Fredrik Ängdervik när han dömdes i tingsrätten.

Också hustrun Annelie Ängdervik har dömts för liknande brott.

LÄS MER:Lerumsparet är beredda att ta straff för miljön

LÄS MER:MP i Lerum stöttar åtalad partimedlem

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

ANNONS