Arkivbild: Dåvarande vuxenpsykiatriska mottagningen i Lerum.
Arkivbild: Dåvarande vuxenpsykiatriska mottagningen i Lerum. Bild: Tobias Kjellberg

Hjälp uteblev när psykiatrisk mottagning flyttade

I juni 2021 lades den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Lerum ner. Ett beslut som ledde till att en yngre kvinnas vårdkontakt delvis uteblev. Nu har Inspektionen för vård och hälsa, IVO, uppmärksammat ärendet.

ANNONS

Sommaren 2021 flyttades den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Lerum till Alingsås. En yngre kvinna, då boende i Lerum, stod sedan tidigare i kö till mottagningen i Lerum. Flytten innebar att köerna för de båda mottagningarna slogs ihop och att få vård tog längre tid än väntat.

I slutet av 2021 anmälde den yngre kvinnan, i samråd med sin mamma, psykiatrimottagningen i Alingsås till IVO. I anmälan skrev kvinnans mamma att hennes dotter inte fått tillräcklig hjälp för sin psykiska ohälsa och vårdkontakten delvis uteblivit.

”På toppen av detta blir hennes psykolog sjukskriven, detta meddelar man med ett brev i brevlådan.” skrev hennes mamma till IVO.

ANNONS

IVO: Vårdgivaren har brustit

När händelsen anmäldes hade kvinnan blivit behandlad med ångestdämpande medicin för sin psykiska ohälsa. Hon hade inte heller haft någon kontakt med psykiatrin alls på två månader. Trots att både kvinnan och hennes närstående upprepade gången kontaktat vården.

Till följd av den uteblivna vården blev hon inlagd på den slutna psykiatriska vården på Östra Sjukhuset i Göteborg under vintern 2021. Hennes mamma uppgav då att hennes dotter inte längre hade något förtroende för vården.

I beslutet från augusti i år bedömer IVO att vårdgivaren har brustit i sin skyldighet gentemot patienten och ger kvinnan rätt i sin anmälan. De menar att de inte har tillgodosett patientens rätt att få en sakkunnig och omsorgsfull sjukvård av god kvalitet. De vill att vårdgivaren ska ta IVO:s beslut i beaktning när de genomför patientsäkerhetsarbete i sin verksamhet framöver.

I ett yttrande menar psykiatrimottagningen i Alingsås att anledningen till att fördröjningen berodde på deras interna utmaningar samt förflyttningen från Lerum till Alingsås.

LÄS MER:Vårdboende startas i Härskogen i Lerum – tar över forna friluftsanläggningen

LÄS MER:Så ska kommunen lösa brister i omsorgspersonalens språkkunskap och kompetens

LÄS MER:Man dömdes till vård – rökte cannabis på behandlingshem

ANNONS