Vårdboende startas i Härskogen i Lerum – tar över forna friluftsanläggningen

Efter flera år av skenbar övergivenhet, med mörka rum och övervuxen trädgård, står det nu klart vad som ska hända härnäst med den forna friluftsanläggningen i Härskogens friluftsområde. Det är vårdboendet Vega Härskogen som flyttar in.

ANNONS
|

LT har fått flera samtal från invånare som undrar vad som försiggår med den forna friluftsanläggningen i Härskogen – den stora byggnaden som, på en sluttning ner mot Stora Härsjön, är svår att missa för en förbipasserande motionär.

Under lång tid har byggarbetare synts till omkring platsen och renoverat det stora huset, vad det har verkat.

Men syftet har inte varit känt.

Förrän nu.

– Nu är alla byggarbetare borta, så det verkar som att de är klara, sade en anonym tipsare till LT förra veckan.

Ska hjälpa personer med missbruk

Så i företagsregistret hittas den första ledtråden: En ny verksamhet har startat i området, som har angett HVB-hem för vuxna som sitt syfte. Men det står inte exakt var boendet ska ligga, annat än någonstans i Härskogen.

ANNONS

Den sista pusselbiten faller emellertid snart på plats när en handläggare på Lerums kommun avslöjar att det har trillat in en ny bygglovsansökan, om att få ändra syftet med den forna friluftsanläggningen – till just ett HVB-hem för vuxna.

LT får tag i näringsidkaren och erbjuds en rundvisning i det framtida vårdboendet.

– Vi ska öppna ett vårdboende för vuxna klienter, mellan 25 och 70 år, med samsjuklighet. Psykiatrisk problematik och beroendesjukdom, säger Anna Nyman Thaning, verksamhetschef.

Det är den privatägda och Boråsbaserade vårdkoncernen Vega som ska bedriva vårdboendet i Härskogen. Det ska innehålla ett HVB-hem, ett korttidsboende och ett stödboende, berättar Anna Nyman Thaning. Vårdboendet ska heta Vega Härskogen och är ett aktiebolag.

”Man får så oerhört mycket tillbaka.”

Någon gång under hösten slår de upp dörrarna för sina första klienter. Det är bara ett fåtal tekniska formaliteter och snickeridetaljer som ska på plats först.

Sedan ska vårdboendet utmärka sig med att erbjuda sina klienter hela vårdkedjan på ett och samma ställe, berättar Anna Nyman Thaning.

– Ofta kommer klienterna till ett boende utan utredning, de har inga diagnoser och när du inte vet vad som är primärt och sekundärt, alltså vad missbruket står för, så kan du inte heller rikta en behandling. Och ofta tycker jag att de inte erbjuds behandling utifrån sina egna behov, resurser och förutsättningar, säger hon.

35 platser i Härskogen

Anna Nyman Thaning förklarar att kärnan i ett missbruk kan vara en obehandlad diagnos, men att många vårdboenden bara behandlar missbruket. Därmed missar de att behandla orsaken till missbruket, något som leder till att klienten kastas ut i verkligheten utan att vara helt redo för det.

På Vega Härskogen ska de göra annorlunda – de har samlat alla nödvändiga professioner under samma tak, menar Anna Nyman Thaning.

– Vi kommer att erbjuda alltifrån utredning hela vägen bort till att återgå till samhället igen, säger hon och fortsätter:

– Annars leder det bara till att de återvänder till vården, och klienten får bara ytterligare ett misslyckande i bagaget.

Totalt ska det finnas rum för 14 klienter på HVB-hemmet, och totalt 21 platser på korttidsboendet, om inspektionen för vård och omsorg (Ivo) godkänner företagets ansökan.

– Man får så oerhört mycket tillbaka av att jobba med de här patienterna. Det finns ingen patientgrupp som ger mig så fruktansvärt mycket meningsfullhet och ett sammanhang som är så fruktansvärt givande även för mig att jobba med. Så det är mitt stora intresse, säger Anna Nyman Thaning.

Inte utan svett och tårar

Det är en exalterad grupp kvinnor som möter LT i huset som snart ska bli Vega Härskogen. Samtliga i personalen har erfarenhet av beroendevård sedan tidigare och det är inom branschen de har lärt känna varandra.

– Under mina år i psykiatrin har jag hakat i kollegor som jag tycker är så himla superbra, vi har samma värderingar och älskar verkligen beroendevården. Så vi har krokat arm lite här och lite där, så det är ett gäng med många års erfarenhet, säger Anna Nyman Thaning.

Vega Härskogen skulle kanske kunna misstas för ett lyxigt spa eller ett hotell, med en utsikt över Stora Härsjön som en villaägare kan drömma om – trots att den skogsromantiska friden ibland avbryts av ett dånande flygplan som går in för landning mot Landvetter flygplats, en mil därifrån.

Inredningen är modern och synligt påkostad, med medvetna färgval och former.

Vill ha avtal med Lerums kommun

Anna Nyman Thaning tror att platsen är optimal för deras syfte.

– Det har inte varit utan svett och tårar, men nu när det väl är på plats och är klart så är det bara en fantastisk känsla att få kunna erbjuda vård och omsorg i den här miljön, säger hon.

I Borås driver koncernen Vega även en vårdcentral med kombinerad rehabmottagning samt en psykologmottagning. De driver också psykologmottagningar i Alingsås och i Malmö. Framöver ska företaget starta ytterligare ett HVB-hem, i Svenljunga.

Vega Härskogen ska drivas i nära samarbete med socialtjänsten samt övriga vårdmottagningar inom koncernen. Förhoppningen är att nu få till avtal med Lerums kommun och andra kommuner i hela Sverige, berättar Anna Nyman Thaning.

LÄS MER:Ekelunds väveri startar butik på Nääs fabriker

LÄS MER:Historiskt avtal – kraftledningarna i Gråbo leds om

LÄS MER:Landshövdingen om grön satsning: Västtrafik en nyckelaktör

ANNONS