Landshövdingen om grön satsning: Västtrafik en nyckelaktör

På onsdagen besökte landshövding Sten Tolgfors Lerums kommun. Under mötet lyftes bland annat den gröna omställningen och kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundberg (M) var snabb på att lyfta problematiken med Västra stambanan.
– Det måste vi ta ett samlat grepp och enas om, säger han.

ANNONS

Lerum blev den 46:e kommunen i länet att få besök av Sten Tolgfors, Västra Götalands landshövding. På dagordningen stod ämnen som grön omställning, civilt försvar och demokrati.

– Kommunbesöken är det roligaste vi gör. Det är också viktigt, för då får man en bild av vilka frågor som är viktiga i länet men också för varje kommun, säger Sten Tolgfors.

Vill skapa en länskänsla

Det står klart att Västra Götaland står inför en stor expansion gällande omställningen till fossilfri el, enligt Sten Tolgfors. Här är det avgörande att länets alla kommuner samarbetar, menar han:

– Vi kommer att tredubbla elanvändningen i vårt län och att då få fram tillräckligt mycket fossilfri el och att expandera ledningsnätet, det är en helt avgörande fråga för oss.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi måste göra vårt län attraktivt, inte bara för investering.

Har Lerum någon plats i energifrågan?

– Absolut! Göteborgsregionen med kringliggande kommuner är en väldigt expansiv och dynamisk del av vår ekonomi. Och det ställer krav på allt ifrån bostäder till kompetensförhöjning och kompetensförsörjning till infrastrukturfrågor.

Landshövding Sten Tolgfors har trevligt på sin turné runt om i länet. Lerum blev den 46:e av 49 kommuner att besöka.
Landshövding Sten Tolgfors har trevligt på sin turné runt om i länet. Lerum blev den 46:e av 49 kommuner att besöka. Bild: Matilda Falk

Enligt Tolgfors kommer Västtrafik bli en nyckelaktör i den gröna omställningen:

– Det kommer bli flera nya resemönster i vårt län på grund av nyetableringar inom industrin med mera. Det är hela temat för min resa. Alla kommuner får inte en ny batterifabrik men alla påverkas.

Kommunens passning till landshövdingen

Viktor Lundblad lyfter att Lerums kommun fyller en viktig roll inför framtiden:

– Den arbetskraften som krävs finns inte här idag. Den kommer behöva importeras och de här individerna kommer behöva bo någonstans. En viktig del i det blir ju att vi får framdrift i våra bostäder här i kommunen.

Vilka frågor vill Lerums kommun att landshövdingen tar med sig som kan underlätta för kommunen?

– Det Sten nämner med Västtrafik är jätteviktigt. Vi har problem med vår stambana som är överbelastad och det påverkar också viljan att kunna pendla in och ut från exempelvis Göteborg stad. Det måste vi ta ett samlat grepp och enas om för att prata med en gemensam röst.

LÄS MER:Vill etablera massivt industriområde vid Jerikotunneln

LÄS MER:Byggstart för kritiserat bostadsområde i Bäckamaden

LÄS MER:Ny prognos – då kan Lerum få sin 50 000:e invånare

ANNONS