Jon Haraldsson, Socialdemokraterna, ordförande Stöd- och omsorgsnämnden
Jon Haraldsson, Socialdemokraterna, ordförande Stöd- och omsorgsnämnden

Så ska kommunen lösa brister i omsorgspersonalens språkkunskap och kompetens

När äldrevården i Lerum kommun granskades syntes brister i personalens språkkunskap och kompetens. Kommunen krävdes på svar för hur problemen ska åtgärdas, och nu har ett åtgärdsprogram arbetats fram.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är en nationell tillsynsmyndighet, som har gjort en stor nationell tillsyn i landets alla kommuner. Nyligen kom resultatet. Det var ingen rolig läsning för Lerums politiker och tjänstemän.

Inspektörerna hade tittat i kommunala hälso- och sjukvårdsjournaler, gjort enkäter till sjuksköterskor och patienter samt besökt kommunen och då genomfört intervjuer med patienter, sjuksköterskor och personer i ledande befattning. I Lerums kommun fanns stora brister i bland annat kompetens och språkkunskaper. Och Ivo krävde svar från kommunen på hur problemen skulle åtgärdas, något Lerums Tidning skrev om i januari.

Positiv till granskning

Nu har ärendet varit uppe i stöd- och omsorgsnämnden, som Jon Haraldsson, Socialdemokraterna, är ordförande för. Han konstaterar:

ANNONS

– Det är bra att de har gjort en oberoende granskning, kvalitetsarbete är viktigt. När vi ser vilka brister som finns kan vi arbeta med att få bort dem.

Även om hans nämnd är ansvarig framåt är den inte det bakåt. Nämnden, med det nya politiska styret i ledning, startades första januari.

I sitt svar till Ivo konstaterar politiker och tjänstemän att det finns stora rekryterings- och kompetensförsörjningsutmaningar när det gäller omvårdnadspersonal. Och Ivos kritik handlade bland annat om kompetensbrist. Inspektörerna upptäckte att det fanns personal som gör individuella medicinska bedömningar på äldreboenden som inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften. Inspektörerna gjorde också bedömningen att det finns vård- och omsorgspersonal som inte behärskar det svenska språket i tillräcklig utsträckning. Dessa brister innebär, enligt tillsynsmyndigheten, en patientsäkerhetsrisk och medför att kommunen inte säkerställer att kraven på god vård uppfylls.

Jon Haraldsson, S, förklarar att det pågår omfattande utbildningsinsatser för personalen genom att bland annat på arbetstid låta personal gå vårdutbildning och att erbjuda utbildning för specialistundersköterskor. Det finns också språkutbildning för personalen, denna genomförs i samarbete med vuxenutbildningen i Lerum. Efter Ivo:s granskning har nämnden dessutom beslutat att utreda om det behövs mer språkstöd än det som redan finns.

Döende behöver inflytande

I Ivo:s granskning framkom det också att dokumentation inte sker enligt gällande regelverk. Och att det finns brister kopplade till vård i livets slutskede. Ivo kunde inte utläsa att samtal som dokumenteras, så kallade brytpunktssamtal, har genomförts när vården har övergått till vård i livets slutskede. Dessa samtal är centrala för att patienten ska få inflytande över hur den sista tiden i livet ska bli. Det saknas även dokumenterade läkemedelsgenomgångar i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen, vilka bland annat är viktiga för att se till att patienter inte får läkemedel som bör undvikas.

Förvaltningen och politikerna delar Ivo:s bedömning att det finns förbättringsbehov när det gäller läkarkontakter för patienter vid vård i livets slut, dokumentationens uppbyggnad i journalsystemet och kompetensnivåer hos omvårdnadspersonal. Åtgärder pågår sedan tidigare och har prioriterats upp snarast efter Ivo:s besök. Det omfattar bland annat fortbildning för omvårdnadspersonal och sjuksköterskor, gemensam rutin med vårdcentralerna som är ansvariga för läkarbemanningen på äldreboende och anpassningar i hur dokumentation sker i journalsystemet.

Nu återstår att se om Ivo tycker att åtgärderna är tillräckliga.

LÄS MER:Personal i äldrevården saknar kompetens och språkkunskap

ANNONS