Personal i äldrevården saknar kompetens och språkkunskap

När Ivo gjorde en inspektion på äldreboendena i Lerums kommun upptäcktes flera allvarliga brister, som att personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens och för dålig kunskap i svenska språket.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är en nationell tillsynsmyndighet. Under hösten gjorde myndigheten en fysisk inspektion på äldreboendena i Lerums kommun. Och nu har Ivo fattat ett beslut och konstaterat följande brister:

Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.

Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk.

Det saknas dokumenterade läkemedelsgenomgångar i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.

Brytpunktssamtal genomförs inte alltid av läkare och läkemedelsbehandling vid livets slutskede påbörjas ibland utan kontakt med läkare.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo.

ANNONS

Krävs på svar

Lerums kommun ska senast den 13 februari svara på hur problemen ska åtgärdas.

Sedan den första januari i år är det stöd- och omsorgsnämnden, med Socialdemokraternas Jon Haraldsson som ordförande, som är ytterst ansvarig för äldreboendena. Han förklarar att nämnden tar till sig av kritiken, och att det finns förbättringar att göra. Han vill dock i nuläget inte svara på några konkreta frågor om Ivo:s tillsyn eller beslutet.

– Jag vill inte uttala mig förrän vi har gått igenom de olika delarna i Ivos granskning och noggrannare tittat på vad beslutet handlar om och innebär, säger han och fortsätter:

– Men det jag kan säga är att jag generellt tycker att det alltid är välkommet med myndighetsgranskning som säkerställer patientsäkerheten.

Tillsynen, som har gjorts i samtliga kommuner i landet, innefattar en granskning av kommunala hälso- och sjukvårdsjournaler, enkäter till sjuksköterskor och patienter samt besök i kommunerna där intervjuer med patienter, sjuksköterskor och personer i ledande befattning har gjorts.

I underlaget till beslutet för Lerums kommun står det att det under tillsynen upptäcktes att det fanns personal som gör individuella medicinska bedömningar på äldreboenden i Lerums kommun som inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften.

Enligt myndigheten görs många livsavgörande bedömningar av den personal som har lägst utbildningsnivå.

Den personal som är närmast patienten har inte alltid den kunskap och kompetens som krävs för att kunna observera, tolka och signalera när patientens tillstånd förändras.

Ivo konstaterar att det på äldreboendena bor många äldre som har allvarliga sjukdomar eller befinner sig i livets slutskede och att det är viktigt att vård- och omsorgspersonalen förstår vilka symptom de ska vara uppmärksamma på för att tillkalla sjuksköterska.

För dåligt språk

Inspektörerna gjorde också bedömningen att det finns vård- och omsorgspersonal som inte behärskar det svenska språket i tillräcklig utsträckning. Dessa brister innebär, enligt tillsynsmyndigheten, en patientsäkerhetsrisk och medför att kommunen inte säkerställer att kraven på god vård uppfylls.

Det framkommer också att dokumentation inte sker enligt gällande regelverk, och även detta innebär, enligt Ivo, en patientsäkerhetsrisk.

Tillsynen visade dessutom att det finns brister kopplade till vård i livets slutskede i Lerums kommun. Det har inte gått att utläsa att samtal som dokumenteras, så kallade brytpunktssamtal, har genomförts när vården har övergått till vård i livets slutskede.

Dessa samtal är centrala för att patienten ska få inflytande över hur den sista tiden i livet ska bli. Ivo skriver att ”dessa brister medför att patienten inte får god vård och att det förekommer att personal som arbetar med patienter i livets slutskede inte har tillgång till information om hur vården ska genomföras”.

Det saknas även dokumenterade läkemedelsgenomgångar, vilka bland annat är viktiga för att se till att patienter inte får läkemedel som bör undvikas.

Byline: Carina Svensson

bildtext

IVO upptäckte flera stora brister vid besök på äldreboenden i Lerums kommun, och nu krävs kommunen på svar om hur problemen ska åtgärdas.

ANNONS