Man dömdes till vård – rökte cannabis på behandlingshem

En återfallsförbrytare från Lerums kommun döms till fängelse i ett år och fem månader för att bland annat ha knivhuggit en man. Lerumsbon dömdes först till behandling, men efter att ha rökt cannabis på vårdhemmet blir påföljden nu istället fängelse.

ANNONS
|

Målet mot Lerumsbon, som är i 60-årsåldern, var uppe i Göteborgs tingsrätt nyligen och det handlade om en ändring i påföljd.

60-åringen dömdes förra våren av Göteborgs tingsrätt för misshandel, stöld, skadegörelse, olovlig körning, fyra fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, två fall av narkotikabrott samt ringa narkotikabrott. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och fyra månader.

Någon månad senare stod han återigen inför rätta, i samma tingsrätt. Den här gången handlade det om narkotikabrott, och nu bestämdes påföljden till fängelse i fyra månader.

Det röktes cannabis

Båda domarna överklagades. Den högre instansen, hovrätten för Västra Sverige, ändrade påföljden till skyddstillsyn med behandling, mannen skulle gå igenom den behandling som uppgavs. Hovrätten konstaterade att ”Han har uttryckt en, som det framstår, uppriktig vilja att få och ta en sista chans att få ordning på sitt liv genom att genomföra den av Kriminalvården föreslagna behandlingsplanen.”

ANNONS

Lerumsbon påbörjade behandling, men det gick inte helt bra. Orsaken till att han nu döms till fängelse är att han har misskött sig på behandlingshemmen.

Provtagning visar att 60-åringen har missbrukat cannabis när han var på först ett, och sedan ett annat, behandlingshem. Han förnekar själv att han rökte cannabis på det första behandlingshemmet men i domen står det att han har förklarat ”På det andra behandlingshemmet stämmer det delvis att han rökte cannabis. Han befann sig i alla fall i ett rum där det röktes cannabis.”

Mindes så småningom

Det allvarligaste av brotten som 60-åringen döms för i dessa två domar är misshandel. Lerumsbon högg en man med kniv i dennes handled så att det blev ett stort öppet sår. Sedan högg han även kniven i mannens bildäck. Dessa brott begicks i en annan ort.

Efter knivmisshandeln gjordes polisförhör med Lerumsbon, som sa att han inte mindes var han bor eller särskilt mycket annat heller, och att detta berodde på en trafikolycka. Förundersökningsledaren berättade att det hade gjorts husrannsakan i en lägenhet som de tror tillhör 60-åringen och sa:

– Du har ju massa knivar och så, varför har du det?.

Lerumsbon svarade:

– Vad är det för knivar. Jag vet inte. Jag har bara köksredskap och knappt det.

Polisen visar bilder på en tv-bänk med knivar, en yxa och små svärdliknande föremål för 60-åringen som då kände igen sakerna.

”Kan lätt ha huggit i nåt däck”

Lerumsbon förklarar i polisförhöret att han inte mindes knivmisshandeln eller att ha huggit en kniv i ett bildäck. Men vid uppläsning av protokollet tillägger han:

– Det kan mycket väl vara jag som huggit i däcket för jag blivit förbannad om de bråkat eller så.

Polisen: Vad har du använt för att hugga om det var du?

– Inte en susning, jag känner mig själv. Kan lätt ha huggit i nåt däck eller slagit nån ruta för det är respektlöst. Jag har varit arg.

Domstolarna finner det dock bevisat att han även hade huggit den andra mannen.

Mannen har varit i klammeri med rättvisan upprepade gånger, han förekommer under närmare 40 avsnitt i belastningsregistret.

LÄS MER:Man döms för inbrott i äldreboende och lägenheter

LÄS MER:Flera fordon i brand i Hulan

LÄS MER:Paret stoppades med över 38 kilo cannabis i bagaget

ANNONS