Familjen Löwenmark driver minigolfbana i sin trädgård

Efter fjolårets tuffa säsong tar Löwenmarks minigolf i Gråbo äntligen sin rätta form. Med godkända tillstånd och stora framtidsplaner satsar Anna och Sven Löwenmark på att lyfta kommunens aktivitetsutbud.

ANNONS
|

Träluckorna på den lilla glasskiosken slås upp. Solen skiner in på hyllorna fyllda av läsk, olika sorters snacks och godis. Leksaker i alla dess färger ligger i sandlådan utanför och Anna och Sven Löwenmark är redo för att öppna upp minigolfbanan för dagens gäster.

Det var sommaren 2021 som Anna och Sven öppnade den enda minigolfbanan i Lerums kommun. Till en början var platsen en sommarstugetomt, men numera huserar den familjens nybyggda hus och minigolfbana. Den gamla sommarstugan gjordes om till en liten glasskiosk.

– Efter ett tag när vi hade bott in oss i Gråbo kände vi att det inte fanns så många aktiviteter som spänner över alla åldrar här. Och då bestämde vi oss för att starta minigolfen, säger Anna.

ANNONS

Här jobbar båda två när de har ledigt från sina ordinarie jobb och får hjälp av bland andra sina söner Nelson och Gordon Löwenmark, samt sommarjobbaren Gisela Bron. De två tidigare säsongerna kantades av problem med bygglov, inte minst under fjolåret. De fick en prövotid av kommunen att testa på sin idé och godkännandet av bygglovet kom senare än önskat, vilket begränsade familjens planer för verksamheten.

– Det var ett jättejobbigt år, vi kunde inte marknadsföra oss ordentligt. Det var även så att vi vid ett tillfälle kände ”orkar vi detta?”, men vi bestämde oss för att kämpa på. Och detta känns nu som första riktiga säsongen, alla tillstånd är på plats, och responsen har varit superfin, säger Anna.

Valet att ha sin verksamhet direkt intill sitt eget hus må vara något många kanske hade valt bort. Men för Anna och Sven handlar det helt enkelt om att kunna vara nära till hands ifall det händer något och att få möjligheten att träffa nya människor.

– Vi tycker det är jättekul att få hit olika människor och skaffa nya bekantskaper, säger Sven.

– Vi är nog en familj som klarar av att leva mitt i det sociala. Jag tror vi är rätt typ av människor som kan ha en verksamhet som denna intill vårt hus, säger Anna.

Planerar ett minigolfmästerskap

Parets vision är att lyfta det lokala utbudet av aktiviteter som är tänkt för hela familjen och att skapa en verksamhet som känns både kul och givande till Gråbo som samhälle, men också hela kommunen.

– Jag tycker det hade behövts mer ”happenings” runtomkring här, olika typer av event där vi kommer samman. Det är något vi vill bidra till, att saker händer här på orten, säger Sven.

– Vi vill också kunna bidra med en trygg och säker plats där föräldrar känner att de kan skicka sina barn utan att känna oro över till exempel tung trafik, tillägger Anna.

Det finns planer på att så småningom expandera och att få fler banor till minigolfen. De båda poängterar dock att det är inom sinom tid på grund av ekonomiska skäl. En annan dröm för Anna och Sven är att kunna nyttja den närliggande dungen och göra något kul för barn att leka i. Nyligen anordnade de en familjedag och framöver ska de anordna ett mästerskap i början av augusti, och priser till vinnaren utlovas.

– Minigolf handlar om gemenskap men det är kul med tävling också. Banorna uppfyller inte kraven för professionella speltävlingar men de duger gott till amatörspel. Vi vill göra något roligt för kommunen där alla kan komma med, berättar Sven.

De första gästerna för dagen rullar in på grusuppfarten och Anna och Sven hälsar glatt dem välkomna. Vinden rycker tag i en av alla blombuketter som finns runtomkring på borden. Paret benämner själva platsen som en ”liten oas i Aggetorp” och önskar kunna förmedla vidare den känslan till sina gäster.

– I långa loppet vill vi se att detta ska bli som en tradition för folk i Gråbo, att man ”går till Löwenmarks minigolf”. Att det här ska vara ett ställe man kan vara stolt över tillsammans, säger Anna.

LÄS MER:Katthemmet Djurens Samarittjänst lämnar Lerum – efter 40 år

LÄS MER:Försvunna kaniner väcker oro – polisens teori: ”Det är räven”

LÄS MER:Dubbelt prisade bryggmästaren har tagit fram två nya öl

ANNONS