Dubbelt prisade bryggmästaren har tagit fram två nya öl

Ulrika Johansson på Wättle brygghus går från klarhet till klarhet. Hon har nu två medaljer från öl och whisky-mässan i bagaget. Och nyligen blev två nya öl klara – Nellies och Överraskningen Pilsner – den ena är ett samarbete med en restaurang och den andra har bryggts med lokalt humle.

ANNONS

Det lilla bryggeriet i Gråbo kommer nu med två nya öl. En av dem har tagits fram tillsammans med Nellie’s café och diner i Sjövik.

– Det är en smakrik lager bryggd med amerikansk humle, gjord för att passa deras burgare, säger bryggmästaren Ulrika Johansson.

Det är den första ölen hon har bryggt i samarbete.

En annan nyhet kom till efter att hon hittade god och spännande humle på hemmaplan.

– Vi har bryggt en ny öl med svensk lokalodlad humle från Österbodarne Humleodling i Alingsås. De har tre intressanta humlesorter och vi bryggde på all humle de hade av den gamla svenska sorten Svalöf. Det räckte till 500 liter så det blir ett litet tillfälligt släpp.

ANNONS

Ölen heter Överraskningen Pilsner.

– Vi hoppas kunna brygga mer i höst när årets humle är mogen. Då hoppas jag att vi också kan vara med och plocka humlen. Det är jättenoga att man plockar den när kottarna är helt lagom mogna, och man har bara några dagar på sig. Jag har lärt mig massa av humleodlarna i Österbodarne. Så kul. Hoppas och tror att vi ska arbeta tillsammans länge, säger Ulrika.

De två nya ölsorterna kommer att finnas på Systembolaget den 8 maj. Wättle brygghus har nu öl på åtta systembolag. Överraskningen Pilsner finns redan nu ute hos några restauranger i kommunen och hos Skåål i Alingsås. Nellie’s kommer endast säljas på Nellie’s, förutom på Systembolaget.

Dubbelt prisad på mässa

Nu är det några år sedan Ulrika valde att slå sig in i den mansdominerade bryggeribranschen. Hon gjorde det efter att ha arbetat med läkemedelsforskning på AstraZeneca i ett kvarts sekel.

Det har gått bra. Antalet öl ökar. Och det gör också antalet systembolag som har ölen. Restauranger som serverar Gråboölen blir också fler.

Nyligen var det lilla bryggeriet på öl- och whiskymässan. Det var andra gången de var där, den första på småbryggartorget och den andra i stora mässan. Wättle brygghus prisades båda gångerna de var där. Första året tog de guld för sin Ipa Rödhaken. Och i år blev det silver för deras stout Eklipsen.

– Jätteroligt. Det betyder oerhört mycket att de tycker om våra öl. När Rödhaken vann satte det oss på kartan. Helt fantastiskt att vi fick medalj i år också, säger hon.

I år gjorde de ungefär 1000 försäljningar, vilket innebar att de hade fullt upp. Ulrika är bryggmästare men även maken Magnus och dottern My är involverade i verksamheten och de var också på plats på mässan. Parets son Noah var dock inte med.

Något som stack ut på mässan?

– Ja, en kille som kom fram och pratade. Hans sambo kom från Gråbo så han hade varit i Gråbo många gånger men han hade ingen aning om att det fanns ett bryggeri här. Han var helt förundrad, säger Ulrika med ett skratt.

Brygger öl på heltid

Hennes passion för ölbryggandet startade när hon och maken Magnus bryggde öl för egen räkning. Det gick bra. Och det blev gott. Ulrika ville lära sig mer så hon tog tjänstledigt och gick en utbildning för att bli bryggeritekniker. Sedan dess är bryggeriet hennes jobb. Ett jobb som dock fortfarande inte är särskilt lönsamt. Verksamheten bär sig själv men hon kan inte ta ut lön ännu.

– Först var det covid och sedan kom energikrisen med helt galna elpriser och ungefär samtidigt ökade priserna på framför allt råvaror men även annat. Det har varit tufft. Men det har gått. Och jag räknar med att kunna ta ut lön i år, säger hon.

Men hur har ni klarat er?

– Vi hade kalkylerat med att inte kunna ta ut lön på två år, och hade avsatt medel för det. Nu blev det lite längre men det har gått.

Det är fortfarande hon som gör det mesta arbetet i bryggeriet, som förutom att brygga ölen också innebär att hon åker ut och levererar den, till restauranger, barer och systembolag.

Paret har byggt sitt brygghus i ett hus på tomten där det tidigare var dubbelgarage och stall. Bryggeriet heter Wättle brygghus, för att huset ligger i det som förr hette Vättle härad, och för att det är nära Vättlefjäll.

Ulrika brinner för sitt hantverk. Och när hon visar runt i bryggeriet berättar hon entusiastiskt hur brygden görs, vad som är viktigt och hur smaken tas fram. Hon tycker om att experimentera för att få fram det i hennes tycke bästa möjliga resultatet. En huvudingrediens är vatten, och där har de en egen djupborrad brunn att hämta ur. Sedan krävs det också jäst, humle och malt.

– Malten rostar man på olika sätt och laborerar med för att få fram olika smaker, säger hon och visar upp tre skålar med olika hårt rostad malt.

Hon fortsätter:

– Titta på de här olika maltsorterna, se hur olika de ser ut. Den här har man mest av, säger hon och visar ljust rostade korn. Sedan tillsätter man olika mängd av de här, olika rostade sorterna för att få rätt färg och smak. Man får fram kaffe- och chokladsmak av ett väldigt hårt rostat korn, men det är viktigt att man inte har i för mycket av dem i brygden.

LÄS MER:Lerums kommun köper Garveriet i Floda

LÄS MER:Fota april och vinn ett presentkort

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

Gårdshäng på brygghuset

Bryggeriet anordnar provsmakningar för privatpersoner och företag. Man har också gårdshäng då det är öppet hus för allmänheten. Nästa häng sker på lördag den 6/5. Då sätter de ut möbler på gårdplan och det finns också möjlighet att köpa provsmak eller bara titta hur bryggeriet ser ut. På lördag kommer det bland annat att gå att prova en ny öl direkt från tank.

Här finns Wättle brygghus öl

På systembolagen i:

Lerum, Partille, Angered, Alingsås, Ale torg, Kungälv, Bäckebol och Ölstudion i Nordstan.

De säljs också på en rad restauranger i och utanför kommunen, till exempel på Brasseri Stationshuset och Skåål i Alingsås.

Recensioner

Vinbanken listade de bästa påskölen 2023 och gråbobryggeriets öl Uppståndelsen hamnade på andra plats med betyget 4 av 5. Omdömet löd: Ett gott, mörkt och knäckigt veteöl.

När Göteborgs-Posten 2022 listade 20 bra sommaröl kom Wättle brygghus Krispig skymning med. Betyget blev 4 fyrar och 8 av 10 i kvalitetsbetyg, vilket är mycket hög klass. Recensenten Robert Lagerström skrev att Ulrika Johansson har gjort en välsmakande pilsner med toner av lantbröd, örter, honung och apelsin..

Även första bryggåret fick det lilla bryggeriet fina omnämnanden i bland annat:

Beernews.se, som tyckte att Wättle Brygghus Hemvändningen stack ut positivt och gav benämningen god öl, vilket är den näst bästa benämningen.

Och DN:s recensent Sanna Lindberg tog med Gråbobryggeriets öl i sin listning av 24 bra julöl 2020. Wättle brygghus hemvändningen var nummer elva på listan.

– Jag blev jätteglad. Det känns som ett väldigt fint erkännande, sa en mycket glad Ulrika Johansson till Lerums Tidning.

ANNONS