Katthemmet Djurens Samarittjänst lämnar Lerum – efter 40 år

I över 40 år har hemlösa katter fått en fristad hos Djurens Samarittjänst i Gråbo. Nu ska katthemmet flytta till Lilla Edet.
– Det känns jättesorgligt faktiskt, säger Linda Norling, föreståndare för Djurens Samarittjänst.

ANNONS
|

Lerums enda hem för hemlösa katter ligger i Gråbo i en röd villa.

– Hela trädgården är inhägnad, så de lever ett ganska fritt liv här, säger Linda Norling.

Här bor för tillfället elva katter. Linda Norling har medvetet valt att dra ner på antalet katter eftersom hon har haft problem med sin rygg.

Djurens Samarittjänst driver dessutom med hjälp av volontärer en loppis på Frigångsgatan i Haga, Göteborg. Alla intäkter går till katthemmet.

Bodde med 50 katter

År 1981 grundades Djurens samarittjänst av Else Wigh. En kvinna från Norge som var väldigt engagerad inom djurrättsfrågor och hjälpte hemlösa katter. Ett tag bodde det så mycket som 50 katter på tomten. Else Wigh bodde i huset tillsammans med katterna tills hon dog år 2008.

ANNONS

– Innan hon dog frågade hon mig om jag ville ta över katthemmet och se till att de katterna som bodde här fick fortsätta leva sina liv här, säger Linda Norling.

Linda Norling hade då volontärarbetat på katthemmet sen 2006 samt adopterat sina egna katter därifrån. Hon tackade ja till att fortsätta driva katthemmet.

100 000 hemlösa katter i Sverige

Det uppskattas att det finns ungefär 100 000 hemlösa katter i Sverige.

– Jag vet inte om lösningen är att det uppstår fler katthem, för stunden är det så eftersom att det är några fler katter som får hjälp. Men det inte är inte lösningen på problemet, säger Linda Norling.

Linda Norling hoppas på att den nya lagen att ID-märka sin katt kommer att göra någon skillnad och minska antalet hemlösa katter, eftersom man då kan spåra en ägare till katten man hittat.

– De gångerna man lyckas lokalisera en ägare är det helt fantastiskt. Det är verkligen lönen att kunna återförena en älskad och saknad katt till sin ägare, säger Linda Norling.

Flyttar till Lilla Edet

Katthemmet kommer nu att flytta till Lilla Edet där Linda Norling och hennes sambo köpt en gård. Alla elva katter som nu bor där kommer att få följa med i flytten som är planerad i augusti och tanken är att verksamheten ska fortsätta som vanligt.

– Det blir lite som att börja om från början, säger Linda Noring.

Hur känns det att flytta?

– Det känns jättesorgligt faktiskt för vi har så fina grannar. Man vet vilka alla är. Jag tror i princip alla här omkring har nycklar till stället.

LÄS MER:Vanvårdad katt vid skola omhändertogs – ägaren hittad

LÄS MER:Här är det vanligaste kattnamnet i Lerum 2023

LÄS MER:Vilda djurungar får hjälp hemma hos Lisa i Lerum

ANNONS