Katten, som är i mycket dåligt skick, brukar hålla till vid Uddredsskolan i Floda.
Katten, som är i mycket dåligt skick, brukar hålla till vid Uddredsskolan i Floda. Bild: Länsstyrelsen

Vanvårdad katt vid skola omhändertogs – ägaren hittad

Länsstyrelsen fattade beslut om att omedelbart omhänderta en uppenbart lidande katt som höll till vid en skola i Lerum. Det innebar att kattens ägare, som var mycket tacksam, kunde hittas.

ANNONS
|

Det kan vara många kommunbor som har sett den svarta katten, som enligt Länsstyrelsen har hållit till vid Uddaredsskolan i Floda.

Länsstyrelsen fattade beslut om omedelbart omhändertagande. I beslutet står det ”Länsstyrelsens bedömning i ärendet är att katten är övergiven och därmed utsatt för lidande.”

Mager med knölar på kroppen

Bakgrunden är att en privatperson hittade katten, som då var i så dåligt skick att den inte kunde gå. I handlingarna står det att katten var mager, hade många fästingar, deformerade öron och knölar på kroppen.

Katten blev erbjuden mat och vatten och efter detta kunde den stå och gå någorlunda. Upphittaren har också lagt upp bilder på katten på Facebook i försök att hitta ägaren, men detta gav inget resultat. Då vände sig personen till Länsstyrelsen.

ANNONS

Djuret var vid detta tillfälle fortfarande i mycket dåligt skick och i tydligt behov av veterinärvård, men personen som hittade katten kunde inte ta den till veterinär.

Det var dock så att i och med myndighetens omhändertagande kunde ägaren hittas.

– Vi tog katten till veterinär och där visade det sig att den var chippmärkt, vilket innebar att ägaren kunde kontaktas, förklarar Cecilia Öhman, funktionschef på Länsstyrelsen.

Hon fortsätter:

– Ägaren var väldigt tacksam över att vi hade fattat beslutet att omhänderta katten, som var äldre och hade varit bortsprungen hemifrån i ungefär två veckor.

Ägaren tog över ansvaret

Efter att ägaren hade lokaliserats upphävdes beslutet om omhändertagande och då lämnades ansvaret över till ägaren. Det är oklart om katten kunde räddas eller om ägaren var tvungen att fatta beslutet att låta den avlivas.

Enligt Cecilia Öhman hade djuret gått en bit för att komma till Uddaredsskolan, hon avslöjar dock inte varifrån.

– Det var väldigt tur att den var chippmärkt, så att ägaren fick chans att ta hand om sitt djur och bestämma vad som skulle ske, säger hon och fortsätter:

– Jag vill uppmana alla att chippmärka sina katter, vilket det också är lag på att göra.

LÄS MER:Kommunen utför tillsyn vid sjöar och vattendrag i sommar

LÄS MER:Värna den biologiska mångfalden

LÄS MER:Birgitta öppnar hunddagis i sitt hem i Tollered

ANNONS