Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Quang Nguyen Vinh

Här är det vanligaste kattnamnet i Lerum 2023

Har du döpt din katt till Sigge? Du är långt ifrån ensam. Det är nämligen det vanligaste kattnamnet i Sverige, men vad döper Lerumsborna sina katter till? Lerums Tidning har listan.

ANNONS

Enligt Jordbruksverkets kattregister är det vanligaste kattnamnet i Sverige Sigge, följt av Doris och Simba. Sedan det blev obligatoriskt har totalt har 336 000 katter registrerats i registret. Uppskattningsvis finns det 1,4 miljoner katter i Sverige.

Därför är det en lag

Från och med 2023 är det lag på att registrera sina katter. Alla katter födda från 2008 och framåt ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Detta gäller även om katten sedan tidigare är registrerad i ett frivilligt register. Lagen är till för att höja katternas status och förtydliga ägarens ansvar. Men också för att hitta sin katt om den sprungit bort och även identifiera hemlösa katter.

ANNONS

De fem vanligaste kattnamnen i Sverige

1. Sigge

2. Doris

3. Simba

4. Elsa

5. Selma

Källa: Jordbruksverket

Flest katter registrerades de två första veckorna i Januari 2023.

– Det är ett långsiktigt arbete att få in alla katter i registret. Samtidigt är det, utifrån att det snart gått ett halvår, viktigt att understryka att det faktiskt är lag på att den som äger en katt också ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister. Så om man inte har gjort det än, är det hög tid att göra det nu. Man gör det enkelt och smidigt i vår e-tjänst, säger enhetschefen Anders Elfström.

Registrera din katt – så gör du

• För att kunna registreras måste din katt först vara chipmärkt, eller tatuerad. Det görs hos en veterinär eller godkänd id-märkare.

• Du registrerar din katt i en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats. Det kostar 40 kronor och du kan betala med Swish eller kort. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kostar 100 kronor och du betalar med faktura.

Källa: Jordbruksverket

Här är det vanligaste kattnamnet i Lerum

Jordbruksverket har sammanställt statiskt över de vanligaste namnet på registrerade katter mellan perioden 1 januari 2023 till 31 maj 2023. Vid årsskiftet kommer Jordbruksverket med statistik för hela året. I Sverige hamnar Sigge på förstaplats, men i Lerum är det Simba som gäller. De 12 vanligaste kattnamnen hittar du i listan nedan.

LÄS MER:Deras skyltar ska rädda rödlistade igelkottar i Tollered

LÄS MER:Vilda djurungar får hjälp hemma hos Lisa i Lerum

LÄS MER:Klart: Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

De vanligaste kattnamnen i Lerum

1. Simba 16

2. Morris 14

3. Sigge13

4. Maja 13

5. Selma 11

6. Doris 11

7. Luna 10

8. Svea 10

9. Sixten 10

10. Alice 10

11. Elsa 10

12. Nala 10

Siffran bakom namnet anger hur många katter som registrerats med det namnet. Källa: Jordbruksverket

ANNONS