Försvunna kaniner väcker oro – polisens teori: ”Det är räven”

Den senaste tiden har flera kaniner mystiskt försvunnit från sina burar i kommunen. LT har varit i kontakt med två oroliga kaninägare från bostadsområdet Höjden som misstänker att deras kaniner blivit tagna.
– Det finns inget djur som gör det här, säger Anders.
Lerumspolisen Eva Uhrbom är av en annan åsikt.
– Inget som tyder på att det skulle vara någon som plockar djur.

ANNONS
|

Det har gått en dryg vecka sedan Izabella Hyving, boende i området Höjden, upptäckte att familjens kaniner Popcorn och Doris var borta. Att de skulle ha rymt verkade osannolikt då de nyligen köpt en ny bur till kaninerna.

– I deras förra bur lyckades de fly innan vi säkrade med en ny. Men då höll de sig alltid i närheten runt huset eller under grannens altan, berättar Izabella Hyving.

Efter att ha letat utan resultat landade familjen i att de kunde varit ett rovdjur som tagit kaninerna – som en räv, fortsätter Izabella:

– Men när jag pratade med min morbror som bor ute på landet sa han att det ofta syns att det har varit en fajt. Popcorn är inte ens rädd för hundarna som kommer utan då ska han snarare gå på dem.

ANNONS

”Minst fem kaniner har försvunnit”

Känslan av att något inte stod rätt till fick Izabella att vända sig till sociala medier där hon delade med sig av sin upplevelse. Snart var det fler oroliga kaninägare som råkat ut för liknande händelser i kommentarsfälten.

– Sedan dess har det bara strömmat in egentligen. Fler och fler som har blivit av med kaniner och speciellt i vårt område så är det flera stycken, säger Izabella.

Hur många har hört av sig till dig?

– Det är minst fem kaniner från Höjdenområdet som alla har försvunnit på samma sätt, utan några spår på burarna.

”Inget djur som gör det här”

Ytterligare en drabbad från bostadsområdet på Höjden är Anders. Under natten mellan lördag och söndag förra veckan försvann familjens Sigrid.

Anders, som inte vill ställa upp med sitt fulla namn, berättar att familjen är bortrest men att de har bett ett par grannar att vara kaninvakt.

– Det som hände för vår del var att kaninvakterna var där och tittade till och matade kaninen på kvällen och då såg allt bra ut. När de kom tillbaka på förmiddagen så var kaninen borta, berättar han.

Bild: Privat

Familjen är säker på att inget djur kan ha tagit Sigrid.

– Det är hönsnät runt hela kaninhagen och vi har säkrat så det inte går att gräva sig ut. Det är också säkrat med nät ovanifrån så ingen rovfågel ska komma åt.

Anders fortsätter:

– När kaninvakterna kommer dit så är det en flik av hönsnätet på taket som är upprivet, alltså tillbakavikt. Och det är fastsatt med häftklamrar som sitter rätt hårt i färskt, nytt trä. Det här är nybyggt. Och slita upp det, det finns inget djur som gör det här.

Vad är känslorna i kroppen nu?

– Jag har en dotter som är förstörd, som älskar sin kanin och bara lever på hoppet att hon hoppar därute någonstans. Det är en stor förlust och jag känner att det är kränkande, att någon går in på vår tomt och sedan tar ett levande ting som någon håller kärt. Det tycker jag är rätt makabert.

Själv ser Anders ett tydligt mönster.

– Det är någon som har bra koll på var det finns kaniner och gör det nu under sommaren när folk kanske är bortresta. Men även har fräckheten att göra det när människor är hemma.

Både Anders och Izabella har polisanmält händelserna och uppmanar nu andra som drabbats att göra detsamma. Enligt Anders finns det en oro bland andra kaninägare.

– De som var våra kaninvaktare har själva kaniner och de låser in dem under natten nu.

Lerumspolisen: ”Fått in anmälningar”

När LT kontaktar Lerumspolisen Eva Uhrbom bekräftar hon att det har kommit in fem polisanmälningar om försvunna kaniner på Höjden. Hon tror dock inte att det rör sig om någon ”galning”.

– Det är klart att det finns galningar men det är inget som tyder på att det skulle vara någon som plockar djur här, säger Eva Uhrbom.

Bild: Lerums Tidning

Hon har själv följt diskussionerna på sociala medier då hon privat är hobbyuppfödare av kaniner sedan 16 år tillbaka. I sin roll som polis har hon tittat på polisanmälningarna där flera ska ha glömt att stänga kaninburen.

– Jag tror, med min erfarenhet, att det är räven. Jag är ganska övertygad om det. Jag tror inte det är någon som gått och plockat kaninerna.

Bara i år har Eva haft besök av räven tre gånger och med egna ögon sett hur den agerar.

– Jag har själv hemma försökt stänga in kaninerna i någon kompostkub som jag har satt fast med buntband både upp och ner men även då har jag blivit av med två kaniner. En har räven plockat ur och en såg jag ligga blodig kvar inne. Jag blev själv förvånad hur räven gör, berättar hon.

Stäng, lås och ha ordentliga nät!

Eva Uhrbom tycker inte att smådjursägare ska vara oroliga för att någon människa ska ta deras kaniner. Däremot tycker hon att man ska säkra sina burar för räven. Det är nämligen en årstid de söker extra mycket mat till sina valpar.

– Är man kaninägare så kan man vara orolig över att räven behöver mat till sina ungar just nu. Stäng buren ordentligt, ha ordentliga lås och ordentliga galler. Framförallt hönsnät räcker inte, tipsar Eva om.

Hur kommer ni utreda detta framöver?

– Är det någon som lämnar in en kanin till oss och säger att de har hittat en kanin. Då kommer vi ju att leta i våra anmälningar om det är någon som saknar just en sådan kanin. Det är väl det vi gör med det. Annars så görs inte något aktivt att vi är ute och letar.

LÄS MER:Vanvårdad katt vid skola omhändertogs – ägaren hittad

LÄS MER:Ber allmänheten skicka in ovanliga fästingfynd

ANNONS