Efter ilskan i Lerum: Polisen beslagtog trimmade mopeder vid skolor

Polisen i Lerums kommun får många klagomål om snabba mopeder. Så under måndagen beslagtogs fem trimmade tvåhjulingar i en riktad insats.
– Det är det vi får många arga samtal om, säger Conny Holm, kommunpolis.

ANNONS
|

Det var under måndagen som polisen beslagtog fyra trimmade mopeder vid Alléskolan i Floda, och en vid Lerums gymnasium.

– Vi får många arga samtal om vårdslös körning. Och vi vet att många mopeder är trimmade, så vi hade en insats i går som vi tyckte var framgångsrik, säger Conny Holm, kommunpolis i Lerum.

Han vill inte avslöja i detalj vilka taktiker polisen har använt sig av för att lagföra mopedisterna, men berättar att denna typ av insatser sker i samråd med skolorna.

– Man filmar när de kommer till skolan och tar dem i efterhand. I dialog med skolan plockar man ut eleverna man vill prata med och tar dit vårdnadshavarna. Vi jagar dem inte helt enkelt, utan tar dem helt säkert, säger Conny Holm.

ANNONS

Ny teknik för att lagföra mopedister

Men det finns numera också andra tillvägagångssätt, berättar Conny Holm anekdotiskt. Så sent som förra månaden genomförde polisen en insats mot mopeder – med hjälp av drönare.

– Det var tre stycken rapporter där, där man också tog de här mopederna då. Så vi kan jobba på lite olika sätt, vi kan jobba vid eller mot skolorna och vi kan jobba med drönare, det är lite lika hur vi tänker.

Fördelen med en drönare är att polisen kan följa trimmade mopeder, utan att utsätta förarna för stress, förklarar Conny Holm.

– Det är så vi har tänkt. Så vi har haft en sådan drönarinsats i Lerum som har varit väldigt lyckad. Vi ska ju inte jaga mopeder på det sättet, utan vi jobbar lugnt och metodiskt, säger han och fortsätter:

– De ser ju inte att någon jagar dem, det är ingen som är efter dem.

Många allvarliga olyckor

Vårdslös mopedkörning är ett problem som länge gäckat Lerumspolisen. LT har skrivit flera artiklar tidigare om fenomenet – som beskrivs som särskilt utmärkande i Lerums kommun.

– Jag tycker att många samtal rör just tvåhjulingar, inte så mycket a-traktorer som det är i våra grannkommuner. Det är bara min känsla. Vi vet ju att det är många som skadas allvarligt med mopeder. Vi har haft många allvarliga olyckor med tvåhjulingar, säger Conny Holm.

Mopeder har trimmats under lång tid. Vad beror det på, tror du?

– Det är klart, det trimmades mopeder när jag växte upp också givetvis. Och det är väl att det är så enkelt att göra förändringar på de här nya mopederna. Och det är lite spänning och man har inte riktigt konsekvenstänk. Så man tycker det är spännande och tänker inte på vilka konsekvenser det kan få. Så det är klart, vid sådana hastigheter blir det farligt, svarar Conny Holm.

De barn som nu har fått sina mopeder beslagtagna kan få möta flera konsekvenser, förutsatt att samtliga är 15 år fyllda och därmed har uppnått straffbar gräns.

– Man kan få problem att få lämplighetsintyg för att ta körkort till bil och man kan bli av med sitt AM-körkort. Så är det kopplat till böter i brottet och föräldrar kan råka illa ut, då man kan anmälas för tillåtande av otillåten körning. Sedan blir det en utredning enskilt, så man tittar på varje fall.

Fortsätter med insatser

Varje år skickar polisen i Lerum ut ett brev till hushåll i kommunen som har en 15-åring i hemmet. Brevet riktar sig till vårdnadshavare i hemmen, och ska upplysa om vad lagen stipulerar när det gäller mopeder och a-traktorer.

– Det är ju faktiskt en djungel. Det här brevet är ett stöd för föräldrarna att ta ett samtal med sina barn, säger Conny Holm.

Hur ser framtiden ut för sådana här insatser som ni gjorde under måndagen?

– Vi kommer fortsätta att jobba med trafiksäkerhet, det är jätteviktigt att stävja att våra unga råkar illa ut i trafiken, svarar Conny Holm.

LT har i en tidigare artikel pratat med en grupp pojkar i 15-årsåldern som kör trimmade mopeder. Undertecknad fick inledningsvis försäkra gruppen om att LT inte var polis.

– Du är väl inte en sådan där civilpolis va?, frågade en pojke i gruppen.

De ville bara uttala sig om de fick vara anonyma.

LT: Många känner sig störda av att ni kör vårdslöst. Hur tänker ni om det?

– Vadå, att vi kör om folk på vägarna och så? Det hade ju lika gärna kunnat vara en motorcykel som körde om dem, så vitt det berör dem. Jag fattar inte, sade en av pojkarna.

LT: En del tycker att det låter högt med trimmade moppar också. Kan ni förstå att vissa känner sig störda?

– Låter trimmade mopeder mer än otrimmade? frågade en pojke skämtsamt.

– Ja, det gör de, svarade en av hans kompisar tillrättavisande och fortsatte:

– Jo, vi förstår så klart. Vi förstår det.

Så var det tyst en stund innan en annan pojke bekände:

– Men det är kul att köra fort.

Så spred sig ett skratt sig i gruppen.

LÄS MER:Vårdboende startas i Härskogen i Lerum – tar över forna friluftsanläggningen

LÄS MER:Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa

LÄS MER:Bruksorten Tollereds historia blir digitalt museum

ANNONS