Bruksorten Tollereds historia blir digitalt museum

Tjänstemännen sa nej men politikerna säger ja – och nu är kommunen med och finansierar Tollereds nya digitala museum. Därmed görs bruksortens historia tillgänglig för alla.

ANNONS
|

Tollered är en väldigt väl bevarad bruksort. Samhället växte upp runt Nääs fabrikers bommulls- och yllespinneri, som grundades 1833 av ägarna till Nääs slott. Kärnsamhället ser i stort ut som det har gjort väldigt länge. Och i orten bor det många som stolt vill bevara och förmedla det som en gång varit.

Diverse projekt har genomförts i denna anda genom åren. Till exempel pågick leaderprojektet Tidernas Tollered från 2011 och några år framåt, genom detta sattes det bland annat upp historisk skyltning med information om huset på en rad olika fastigheter.

Minnen från Tollered

En annan grupp som har lyft lokalhistorian är Tolleredminnen, som gav ut boken Minnen från Tollered – bilder och berättelser om livet kring Nääs fabriker. Boken fick kommunens kulturpris 2022. Och det var när boken hade släppts som gruppen upptäckte att det fanns personer som var intresserade av Tollereds historia både när och fjärran.

ANNONS

– Vi har fått fantastisk respons. Det var till exempel folk som bodde i USA som hörde av sig och var intresserade, för att de hade någon koppling till Tollered, och det var väldigt roligt, konstaterar Sven-Olof Danielsson, som är med i Tolleredminnen.

Boken sålde bra och det fick gruppen att vilja göra en till, vilket de håller på med nu. De funderade också på om de skulle förmedla all information de har fått in på något annat sätt och kom på att i ett digitalt museum kan de visa bilder, text och ljudklipp till alla överallt.

– Då skulle också personer som har bilder eller berättelser från Tollered kunna skicka dem till oss, och på så sätt kan museet växa, förklarar Sven-Olof Danielsson och fortsätter:

– Tanken är att man ska gå in i det digitala museet och söka på olika saker, som till exempel toalett, och då får man se hu en toalett såg ut förr. Det ska finnas information från långt tillbaka och 1950- och 1960-talet men även från runt det senaste sekelskiftet.

Kompetenta initiativtagare

Gruppen har 25 000 kronor själva som de kommer investera i museet, Sparbanksstiftelsen har också beslutat att ge 75 000 kronor, förutsatt att det finns någon annan medfinansiär. Initiativtagarna beräknar att det behövs 185 000 kronor för att ro projektet i hamn så de ansökte om 85 000 kronor från Lerums kommun.

När ärendet var uppe i kultur- och fritidsnämnden var tjänstemännens förslag att avslå ansökan, även om man konstaterade att ett digitalt museum bidrar till att bevara och tillgängliggöra den unika historia som finns i kommundelen. Orsaken till avslagsförslaget var att de sökta medlen inte ryms inom den tillgängliga budgeten för kulturbidrag och heller inte inom de fastställda beloppsgränserna för kulturbidrag. Men när tjänstemännen föreslog avslag ville majoritetspolitikerna i Moderaterna och Socialdemokraterna något annorlunda.

– Vi vill att de ska få pengarna till det digitala museet. Det är viktig information från bruksorten som de vill förmedla på det här sättet och vi tycker att det är bra att medverka till att information om en av Sveriges bäst bevarade bruksorter sprids, säger Vincent Nordgren, Moderaternas ordförande i nämnden, och fortsätter:

– Föreningen besitter en hög kompetens där de tidigare gett ut en bok av hög kvalitet, det är också så att mycket information finns hos människor som är runt 70 år och äldre, och det är viktigt att vi tar till vara på deras kunskap och förmedlar den vidare.

Gruppen är tacksamma

Pengarna kommer tas från kommunstyrelsens reserv. Det formella beslutet fattas i kommunstyrelsen i oktober, och där är detsamma majoritet som i nämnden.

– Men beslutet är villkorat till att kommunen ger lika mycket som andra externa finansiärer upp till en summa av 85 000. Får de exempelvis 75 000 av Sparbanksstiftelsen så får de 75 000 kronor av oss också, får de 85 000 kronor av dem så får de 85 000 kronor av kommunen också, säger Vincent Nordgen.

Sven-Olof Danielsson är tacksam över beskedet:

– Vi är väldigt glada över att museet kommer bli av, säger han och fortsätter:

– Vi vill använda pengarna till att stimulera sysselsättningen i Tollered så vi använder oss av lokala företag för att bygga det digitala museet, som vi än så länge inte har bestämt vad det ska heta.

Projektet väntas vara klart julen 2024.

LÄS MER:Här är de hetaste husen ute till försäljning i Lerums kommun

LÄS MER:Stort kalas när Aspenäs herrgård fyller 200 år – och alla är bjudna

LÄS MER:David Riccius boktrilogi sätter Lerumsarvet på kartan

ANNONS