David Riccius boktrilogi sätter Lerumsarvet på kartan

Ett decenniums arbete av att samla in bilder och berättelser om det gamla Lerum kom så småningom att bli en uppskattad bokserie. Författaren David Riccius laddar nu upp för att släppa den tredje, och sista, boken i nostalgiska bokserien Lerumsarvet.
– Med de här böckerna önskar jag förhoppningsvis kunna skänka den glädje jag känner för ämnet till andra människor, säger David Riccius.

ANNONS
|

Det sprakar till i brasan som skänker ett brandgult sken till den gemytliga salongen. Åskan hänger i luften och rummen i det anrika huset sveps snabbt in i ett mörker. David Riccius tänder den sista fotogenlampan innan han slår sig ned vid bordet.

– Nu har jag bott här i 21 år. Jag brukade ha en antikaffär på nedervåningen och har alltid varit fascinerad av gamla saker och hus. Det var passionen för detta som lett fram till böckerna, säger han och gör en gest med sin hand mot ett av sidoborden där två böcker prydligt står uppställda.

ANNONS

Det är hans tidigare verk Lerumsarvet del ett och del två. Snart blir serien en trilogi när tredje boken släpps den 26 augusti.

– Jag hade till en början inga större planer på att det skulle bli mer än en bok. Men min nyfikenhet och intresse för detta har aldrig försvunnit. Men detta blir sista boken, annars blir det löjligt, skrattar han.

Byggnadsvårdsintresset födde idén

Lerumsarvet-serien kommer som sagt ur David Riccius eget intresse för det gamla och inte minst byggnadsvård. Han förklarar att det var när han skulle restaurera sitt hus på Brobacken som han föll in i en form av ”besatthet” av det gamla Lerum.

– Jag ville återskapa husets karaktär från 1840-talet. Jag gick till Lerums lokalhistoriska arkiv och hittade en bild på husets originalfasad. Sedan såg jag andra foton också och ville bara lära mig allt om hur Lerum såg ut förr i tiden.

David tänkte att han inte kan vara den enda som fascinerades av det gamla och nostalgiska och bestämde sig för att skapa en fotoutställning.

– Men sen blev det att jag åkte runt så mycket och började skriva upp fakta, anekdoter och vad hus hade för namn förr. Då började jag överge tanken på utställningen och bestämde mig för att sammanställa allt i en bok istället, säger han.

Från 1800-tal till 1990-tal

Arbetet började för närmare ett decennium sedan och har ackumulerat hundratals berättelser och han har samlat in närmare 5 000 privatägda foton. Böckerna innehåller runt 500 bilder vardera.

Första boken visar Lerums utveckling från tiden 1880-1940-tal, medan den andra är mer nostalgikryddad och visar ett färgglatt Lerum från 1950-talet och framåt.

– Lerum har förändrats så mycket. En människa som har bott här i 50 år kan bläddra i första boken och bli överraskad. Jag försöker göra böckerna med stor variation och vill att man ska vända sida och inte vara beredd på vad man ska få se.

Den nya boken kommer även den vara en härlig kompott av olika platser och dess berättelser, utlovar han.

– Den här gången har jag skrivit en del om Ryggebol och Skallsjö by. Det känns väldigt kul. Närmare 400 av bokens bilder hade jag aldrig ens sett innan jag började skriva den. Så det blir mycket överraskningar!

David förklarar att han är högst tacksam för alla som på något sätt bidragit med bilder och berättelser till böckerna genom åren. När det gäller arbetet med Ryggebol känner han extra tacksamhet inför hembygdsforskaren Lars-Erik Karlsson.

– Jag kunde inget om Ryggebol, men jag var tvungen att börja någonstans så då började jag söka info om det gamla charkuteriet som fanns där. Alla jag pratade med hänvisade till Lars-Erik som är uppväxt i trakten. Han kom som en räddade ängel och ska ha all cred för så mycket han bidragit med till kapitlen om Skallsjö by och Ryggebol.

”Vill skänka glädje”

Det mullrar till i träväggarna när den första åskknallen ljuder. David Riccius bläddrar entusiastiskt igenom några av de bilder som kommer finnas med i den nya boken. Böckerna om Lerumsarvet har blivit varmt mottagna av lokalborna och har även köpts in av skolor, berättar han.

– Det känns jättekul att kunna vara med och sprida kunskapen vidare. Detta är ju något som försvinner väldigt lätt om inte någon tar tag i det. Så att få sammanställa allt detta är otroligt tillfredsställande.

Kommande bok följer samma konceptuella linje som de tidigare böckerna i serien, men med nya infallsvinklar. Något han jobbat lite extra med i Lerumsarvet III är att lyfta fram de personliga anekdoterna ännu mer.

– Människor får både minnas och komma till tals, säger han.

Boksläppet och signering sker under två dagar. Först den 26 augusti på hembygdsdagen arrangerad av Lerums bygdegille i Dergårdens Hembygdspark och sedan 27 augusti på hembygdsgården i Skallsjö, innan den går ut till bokhandlare.

– Med de här böckerna önskar jag förhoppningsvis kunna skänka den glädje jag känner för ämnet till andra människor, säger David Riccius.

LÄS MER:Cyklade 130 mil för Barncancerfonden

LÄS MER:Lerums kommun säger nej till Göteborgs flyktingvädjan

LÄS MER:Knarkhund gjorde fynd på Lerums gymnasium – vitt pulver var medicin

ANNONS