Cyklade 130 mil för Barncancerfonden

Tillsammans med Team Rynkeby har Tony Johansson, 51, för andra gången i sitt liv cyklat från Göteborg till Paris. Målet med resan var att samla in minst tre miljoner kronor till välgörenhet – och detta tros de har överstigit med marginal.
– Alla som söker sig till ett sådant här projekt har ett stort hjärta, säger Tony Johansson.

ANNONS

I över 20 års tid har tusentals motionscyklister från totalt nio länder cyklat till Paris för att samla in pengar till barn med kritiska sjukdomar. Organisationen som genomför detta heter Team Rynkeby, döpt efter danska juiceproducenten Rynkeby Foods, och i varje deltagande land formas olika lag med cyklister.

– Vi samlar in pengar till viktiga ändamål parallellt med att man får nya bekantskaper och får träna, säger Tony Johansson.

Detta är andra gången som Sjöviksbon är med och cyklar.

– Det kändes ganska olika mellan de två gångerna. 2018 var mitt första år och då valdes det in fler erfarna cyklister än i år. Jag hade också med mig min son Liam i år vilket var väldigt roligt.

ANNONS

Hur var det att dela den här upplevelsen med honom?

– Väldigt speciellt. Vi ser nog på det på lite olika sätt. Han ser det nog som att vara med och göra en förändring. Det gör jag också, men jag ser de även från ett socialt perspektiv. Det har varit otroligt roligt och något vi kommer bära med oss länge. Ett väldigt fint minne att ha ihop.

I Sverige stödjer Team Rynkeby både Barncancerfonden och Barnhjärnfonden och är den enskilt största bidragsgivaren enligt Tony.

– Det är en stor grej, alla som söker sig till ett sådant här projekt har ett stort hjärta, säger han.

"En gul familj”

Det är svårt att missa Rynkeby-lagen om man ser dem på vägarna. Cyklisterna är iförda gula kläder som är tryckta med alla sponsornamn på och de åker på gula cyklar.

– Ja, det är ett väldigt gult gäng, haha. Vi blir lite som en gul familj och man får vänner för livet, säger Tony.

Pengarna samlas in under ett års tid och kommer från en rad olika sponsorer. Tony förklarar att trots att 2023 inte har varit ett starkt år för många företag, har givmildheten ändå varit påtaglig.

– Vi satte ett högt mål på att vårt lag skulle samla in tre miljoner kronor. Vi har inte den officiella siffran än, men jag tror att vi lyckats samla in över fyra miljoner. Det känns häftigt, säger han.

Han tror att givmildheten är något som håller i sig från pandemin när ”folk såg mer av bidragsdelen” på ett annat sätt än tidigare.

Hur känns det att ha gjort en resa som den här?

– Ja, det är det som är lustigt med alltihopa. När du lägger så mycket tid på något under ett helt år och sen tar det plötsligt slut när man kommer ner till Paris. Då blir det helt plötsligt väldigt tomt. Men det är en häftig grej att ha gjort och ett fint sätt att samla in pengar på.

LÄS MER:Julia Franzén blev Solkattens miljonte gäst

LÄS MER:15-åriga Noah gör din bil skinande ren

LÄS MER:Hunden Pyssla ska rädda liv – blir blodgivare

ANNONS