Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa

De kontroversiella planerna på en 36 meter hög mast vid Hallbergs täppa i Lerum kommer inte bli verklighet – det meddelar Lerums kommun, som nu drar tillbaka sin bygglovsansökan. Beskedet möts av segerjubel bland boende i Hallbergs täppa.
– Det var underbart att höra. Det var jädrigt gott, jädrigt gott, säger Håkan Backås, boende.

ANNONS
|

De boende vid Hallbergs täppa i södra Lerum har flera gånger överklagat kommunens planer på ett 36 meter högt fackverkstorn som planerades intill lekplatsen i området. Under sommaren väntade de kontroversiella planerna på ett avgörande från mark- och miljödomstolen i Vänersborg – men så lämnade Lerums kommun ett oväntat besked.

”Vi, Lerums kommun, drar härmed tillbaka vår ansökan om bygglov för ett fackverkstorn med tillhörande teknikbod på fastigheten Lerum 2:12. Ärendet läggs därmed ner”, står det i ett brev från kommunen, till domstolen, som LT tagit del av.

En stor seger för boende

LT är först med att delge nyheten till Hallbergsbon Håkan Backås, som har varit bostadsområdets språkrör. Han har svårt att tro sina öron.

ANNONS

– Vi kan summera detta som en stor seger och en lättnad för hela Ljungbacken här uppe. Och jag ska sprida meddelandet, säger han och fortsätter:

– Det är ju helt underbart att kommunen till syvende och sist lyssnade på de boende, det får jag säga. Det är ju en enorm lättnad för oss. Nu kan jag ju faktiskt säga att vi gjorde detta tillsammans och att vi vann striden mot kommunen. För jag menar, jag kan ju inte gå ner till Kvantum utan att det är någon som frågar: ”Hur går det med tornet?”. Så man har ju blivit förknippad med tornet.

Det är Marith Svensson, tillförordnad VA-chef i Lerums kommun, som har fattat beslutet att dra tillbaka masten. Hon skriver i ett mejl till LT:

”Vi valde att ta dra tillbaka vårt bygglov för fackverkstorn både för att det var en stark önskan från våra invånare och att vi kan lösa det på bättre sätt inom det området”.

Hon fortsätter:

”Tekniken går framåt och vi kan i dag sätta upp mindre antenner på kommunens egna byggnader.”

Hur löser ni det, i det området, mer specifikt? Sätter ni upp mottagaren på befintlig antenn på vattentornet?

”Troligtvis kommer det bli så eller också byter vi ut till en nyare antenn som kan få in mer information”, svarar Marith Svensson.

Håkan Backås visar vattentornet i Hallbergs täppa där det redan finns små master uppsatta. Bredvid vattentornet ville kommunen resa sitt fackverkstorn, som skulle sträcka sig 36 meter upp i luften.
Håkan Backås visar vattentornet i Hallbergs täppa där det redan finns små master uppsatta. Bredvid vattentornet ville kommunen resa sitt fackverkstorn, som skulle sträcka sig 36 meter upp i luften. Bild: Tobias Kjellberg

Orolig för mobilteknik nära lekplats

Masthärvan vid Hallbergs täppa har varit föremål för flera artiklar i LT tidigare. Vid en granskning begärde LT ut omkring 50 000 mejl från en chef i kommunen, där det framgick att chefen haft dolda förhandlingar med en privat mobilnätsoperatör om den planerade masten.

Jan Turvall, statsvetare och expert på kommunal förvaltning vid Göteborgs universitet, riktade blytung kritik mot kommunen efter avslöjandet – och menade att den ansvarige chefen hade brustit i öppenhet gentemot de boende vid Hallbergs täppa.

– Det menar jag är definitivt illa. Det är viktigt det här mer öppenhet, så att de berörda får all information i ärendet, så att om man är missnöjd kan gå vidare i ärendet. Och då är det viktigt att det inte finns andra saker i ärendet som de inte känner till, sa han.

Jan Turvall menade också att frågan var betydelsefull ur ett större perspektiv än Lerums kommun.

– Visst, det är en liten sak i en liten kommun, men det är en principiellt viktig fråga. Master byggs också på andra ställen och den här situationen kan ha förekommit tidigare i andra kommuner. Så det här kan ha ett intresse för många kommuner och människor, sa han.

Den springande punkten i kritiken var att Lerums kommuns VA-enhet enbart fick bygglov för en mast som skulle användas för digital vattenavläsning – en harmlös teknik som hade möjliggjort automatisk inhämtning från områdets vattenmätare.

”Det är ju dåligt.”

De boende i området misstänkte emellertid hela tiden att det kunde finnas en dold överenskommelse mellan kommunen och en privat mobilnätsoperatör – och att 5g-teknik kunde komma att sättas upp på kommunens mast i ett senare skede.

– Man vet ju inte då, om de smäller upp massa 5g, hur det är med strålning. Alla kommunens barn som kommer hit från förskolorna och leker. Så det är ett massivt motstånd här uppe och vi kan inte göra mer än så här, sade Håkan Backås i fjol, medan han samordnade en protestlista.

En fjäder i hatten

Misstankarna föddes av att en av Sveriges största mobilnätsoperatörer tidigare hade ansökt om ett bygglov för en mast på precis samma plats – men fått avslag. Deras mast var i stort sett identisk med kommunens, på metern lika hög, och med en tillhörande teknikbod.

Kommunens dåvarande VA-chef, som nu har bytt arbetsgivare, förnekade hela tiden att masten skulle ha varit anpassad för andra ändamål än vattenavläsningen.

Under LT:s granskning framgick det dock bland annat att en teknikbod inte behövs för den vattenavläsningsmottagare som kommunens VA-chef ville använda. Boden hade däremot varit oumbärlig för en mobilnätsoperatör.

”Det var jädrigt gott, jädrigt gott.”

Nu när de boende har vunnit striden mot Lerums kommun undrar Håkan Backås varför han får beskedet från LT – och inte från Lerums kommun.

– Det är ju dåligt, säger han.

LT har ställt följdfrågan till Marith Svensson utan återkoppling. Men för Håkan Backås är glädjen över segerbeskedet tyngre, tycker han.

– Det är en stor seger faktiskt. Det känns som en fjäder i hatten verkligen. Riktigt gott. Det var goda nyheter så här på en fredag. Och vi är oerhört tacksamma för er draghjälp naturligtvis, säger han och avslutar:

– Det var underbart. Det var jädrigt gott, jädrigt gott.

LÄS MER:LT granskar 50 000 mejl – avslöjar dolda förhandlingar om mast på Hallbergs täppa

LÄS MER:Efter LT:s granskning – politiker vill införa nya dialogmöten med invånare

LÄS MER:Expertens känga mot kommunchef i masthärvan: "Definitivt illa"

ANNONS