Unga Lerumbor hittar jobb över kommungränsen

200 sökande blev 20 utvalda som i sommar arbetar med att rensa ogräs kring gravar och bevattna växter. Feriearbetet på Kvastekulla är uppskattat och ett första steg in på arbetsmarknaden för många unga.
– Det är roligt att få vara ute och jobba och inte bara sitta inne, säger Elvin Lannsjö, 16 år från Lerum.

ANNONS
|

Det är varmt och svettigt för de feriearbetare som rensar ogräs vid gravarna på Kvastekulla griftegård. De har redan haft en introduktion och varit igång i ett par dagar med sitt arbete för Svenska kyrkan i Partille.

Men det är inte bara Partillebor som har chansen att få jobb. Elvin Lannsjö, 16 år bor i Lerum, och rensar ogräset runt gravarna i form av mossa och diverse annat. Förra året arbetade han i Härryda kommun med parkarbete. När kompisens mamma tipsade om jobbet på Kvastekulla tvekade han inte.

– Det är roligt att få vara ute och jobba och inte bara sitta inne, säger Elvin Lannsjö.

ANNONS

Kollegorna Meja Olsson och Engla Högå är i samma ålder och kände varandra lite innan, eftersom mammorna arbetar ihop. De bor i Göteborg och Lerum och åker till Partille för sitt första sommarjobb.

– Min syster tyckte det var en jättebra plats att jobba på och jag tyckte det verkar jättekul, säger Meja Olsson.

Hennes äldre syster har arbetat på Kvastekulla griftegård sedan flera år tillbaka och stortrivs med både personal och kollegor.

– Man har väldigt kul tillsammans och en bra gemenskap typ, summerar Meja Olsson.

Trivs bra med lugnt tempo

Efter två dagar har hon fått både rensa ogräs och vattna blommor. Att göra fint kring gravarna är något som tar sin lilla tid.

– Igår när vi rensade därborta så tog det en himla tid, men det funkar.

Hur känns det att ställa om från att allt ska gå fort i vanliga fall till att det får ta tid?

– Jag tycker det är skönt att lyssna på musik eller bara prata och jobba samtidigt, det är väldigt skönt att bara vara i naturen och ta det lugnt.

Engla Högå sökte jobbet just för att det var på en lugn arbetsplats.

– Jag ville ha ett sommarjobb, sedan när jag fick höra om det här så tänkte jag att det var en perfekt match, för jag vill inte ha för mycket folk runt mig och stressigt som på ”donken”, så det här var perfekt för mig.

Och efter två dagar trivs hon bra.

– Än så länge känns det väldigt bra, alla människor är snälla och det är väldigt lugnt arbete och inte för svårt.

Det är kroppsarbete och till viss del fysiskt ansträngande, men inget de inte klarar av, menar tjejerna. Några utmaningar finns i arbetet.

– Det är också att lära sig att använda nya verktyg, köra golfbilar och bära runt på de här tunga verktygen är ju utmanande, säger Meja Olsson.

Trodde hon skulle begrava folk

De tjänar någonstans mellan 110 kronor och uppåt per timme för att trimma gräs, vattna växter och rensa ogräs kring gravarna. Det är bra betalt för ett första arbete är de alla ense om. När kompisarna fick veta att de skulle jobba på en kyrkogård var det blandade reaktioner.

– De tycker det är kanske lite skumt att gå runt bland alla gravarna, men jag tycker det är bra.

– Först när man säger det till sina kompisar säger de såhär: ”vad ska du göra där, ska du begrava folk där”, sedan när man förklarar att det är mer trädgårdsarbete så förstår de, säger Meja Olsson.

I sommar kommer de lära sig en hel del om växter och blommor och hur man bemöter folk, hoppas tjejerna.

– Jag tror jag får med mig nya vänner men också en möjlighet, som Engla sa, att lära mig mer om nya saker. Till exempel hur man använder en trimmer, säger Meja Olsson.

Feriearbetarna en tillgång

Och de 20 feriearbetande ungdomarna brukar vara en tillgång för att sköta om kyrkogårdarna runtom i Partille.

– Det är för att klara verksamheten och det är framför allt viktigt för ungdomarna att de får en chans att komma ut och få ett arbete, säger Sanna Björlin, kyrkogårdschef på Kvastekulla griftegård.

En del jobbar åtta veckor, medan andra jobbar fyra veckor. Ungdomarna är 16 år och äldre. Att bo i Partille var inte styrande för vilka man anställde, även om närheten till kommunen spelade in. Därför är det en del unga Lerumbor som tar klivet över kommungränsen.

– Det viktigaste är att få ihop konstellationen av olika ungdomar med olika bakgrund, säger Sanna Björlin.

Introduktionen viktig

Av 200 sökande för sommarens 20 feriejobb valde de ut personer som behövde ett jobb, men också erfarna ungdomar som kan guida de som är helt nya för i år. Och de brukar vara nöjda med sina feriearbetare.

– De är guld värda och har varit helt fantastiska, säger Sanna Björlin som har erfarenhet av att arbeta med feriearbetare för ett kommunalt bostadsbolag inne i Göteborg där ungdomarna kunde smita ifrån sitt arbete.

Kanske är nyckeln att man satsar på att ge de ungdomarna en bra start på sitt sommararbete.

– Vi lägger ner rätt mycket kraft på att introducera dem och ta hand om dem, förklarar Sanna Björlin.

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

LÄS MER:Hittade medeltida grav i Gråbo – berättar om sorg i Öijared

LÄS MER:Utskick om gravstenstvätt väcker reaktioner i Lerum

LÄS MER:Ikonmålaren på Klaradals kloster

ANNONS