Utskick om gravstenstvätt väcker reaktioner i Lerum

Brev som kan uppfattas som fakturor för gravstenstvätt har skickats ut till gravrättsinnehavare och dödsbon. Det kommer inte från Svenska kyrkan – utan från ett företag.
– Frustrerande för anhöriga som känner sig lurade, säger Josefin Bergius, kyrkogårdschef.

ANNONS
|

Gravrättsinnehavare i flera församlingar i Göteborgs stift har fått brev skickade till sig med ett erbjudande om gravstenstvätt. Brevet kan tolkas som en faktura och skickas ut av företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB, skriver stiftet på sin hemsida.

Anhöriga till gravsatta på Lerums kyrkogård har hört av sig till kyrkogårdsförvaltningen om ett brev från ett företag gällande erbjudande om gravstenstvätt, enligt kyrkogårdschefen Josefin Bergius.

– Utskicket kan tolkas som en faktura och det kan uppfattas som att den skickats från kyrkogårdsförvaltningen, något som självklart är frustrerande för anhöriga som känner sig lurade, skriver hon i ett mejl till LT.

ANNONS

Hänvisar till Konsumentverket

Frågorna som kyrkogårdsförvaltningen fått in är mest kopplade till en oro om betalningsskyldighet, berättar Josefin Bergius.

– Vi försöker lugna de som hör av sig till oss om att det endast rör sig om ett erbjudande, att det inte finns något betalningskrav. Har man redan betalat erbjudandet och ångrat sig så hänvisar vi till företaget samt att man som konsument kan hävda sin ångerrätt genom kontakt till Konsumentverket, skriver hon.

Konsumentverket har hittills i år fått in 81 anmälningar mot företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB.

I Stora Lundby-Östad pastorat har flera dödsbon fått utskicket.

– Det är egentligen ingenting olagligt. I det finstilta står det att det är ett erbjudande. Problemet är att det ser ut som en faktura som kommit. Vi har församlingsbor som har trott att det har kommit från oss och betalat. Vi vet inte vad som kommer att hända med det, det blir en beställning som de gör hos det företaget, säger Anna Carlsson, kommunikatör på Stora Lundby-Östad pastorat.

Hur ser du på det, att man kan förledas att tro att det är en faktura?

– Det är olyckligt att man tror att det är något som det inte är och beklagligt att man tror att det kommer ifrån någon annan än vad det gör, säger Anna Carlsson.

Uppgifterna kan ha hämtats ur offentliga register

Göteborgs stift skriver på sin hemsida att andra aktörer än begravningsverksamheten får erbjuda gravrättsinnehavare gravskötsel eller gravstenstvätt mot betalning, och att uppgifter om avlidna och deras anhöriga kan hämtas ur olika offentliga register.

– Då förvaltningen är restriktiv med att lämna ut personuppgifter om gravrättsinnehavare har företaget inte fått denna information från oss, skriver Josefin Bergius i mejlet till LT.

– Vår kyrkogårdsförvaltning lämnar aldrig ut adressuppgifter eller annan kontaktinformation om gravrättsinnehavare, förklarar Anna Carlsson och fortsätter:

– Det enda man kan få ut är uppgift om enbart namn på gravrättsinnehavaren för en enskild grav om man kan visa ett tydligt syfte med frågan och har en koppling till graven, till exempel om man undrar över vem som är gravrättsinnehavare för en släktings grav.

LT har sökt Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB för en kommentar.

LÄS MER:Här är ett av Lerums äldsta hus

LÄS MER:Drop-in vigsel i Västsverige

LÄS MER:SVT:s nya tv-serie spelas in runtom i Lerum

LÄS MER:Thomas i Sjövik ville återbetala elstödet – fick inte

ANNONS