Här är ett av Lerums äldsta hus

Det påstås av av vissa vara Lerums äldsta kvarlevande hus – men därom tvistar di lärde. Nu böljar det moderna Lerum omkring ”Johns stuga”, som berättar om ett annat Lerum från en svunnen tid.

ANNONS

Mitt bland skolor, bostäder, bilvägar och livsmedelsbutiker finns – på en plats i centrala Lerum – en portal till en annan tid. På Lerums bygdegille finns förvisso flera gamla hus – men ett räknas som ett av Lerums absolut äldsta: Det som kallas Johns stuga.

– Många påstår att det är det äldsta, men det är nog inte riktigt sant, säger Bo-Anders Berntsson, ordförande i Lerums bygdegille.

Det är ett gräsbetäckt område mellan Lerums gymnasium, livsmedelsbutiken ICA Hallsås och bostadsområdet Kring-Alles väg som utgör hembygdsgården i Lerum. Det plötsliga 1800-tals-området skulle kunna vara inspelningsplats för en Astrid Lindgren-film – fastän flera av de gamla husen är hitflyttade.

ANNONS

Gammalt trä

Johns stuga byggdes emellertid just här – för nästan 200 år sedan (1825). Då såg samhället omkring helt annorlunda ut, berättar David Riccius, lokalhistoriker.

– Det är ju en del av Lerums gamla by. Det var innan stationssamhället hade byggts upp omkring Brobacken, säger han och tillägger:

– Allt utgick från Lerums kyrka och omkring kyrkan låg ett antal gårdar. Det var först när järnvägen byggdes på 1850-talet som ett stationssamhälle började växa fram kring Lerums centrum.

David Riccius berättar att det finns äldre hus i kommunen, ända från 1700-talet. Men Johns stuga är ett av de hus där mycket har bevarats.

– Det är absolut ett av de äldsta husen i Lerums centrala delar, säger han.

När Bo-Anders Berntsson öppnar dörren till Johns stuga väller en söt-unken doft av gammalt trä ut.

– Taket är från 1825, säger Bo-Anders Berntsson och knackar i taket.

Levde enkelt

Han berättar att det var bohusläningen Lars Gabrielsson som byggde huset. Enligt sägnen lastade han varje morgon sin häst och vagn med egenodlade grönsaker och rotfrukter och red in till en marknadsplats i Göteborg.

– Många bönder hade nog sällskap dit. Det var ju krogar på vägen, något man framför allt nyttjade på hemvägen. Det sades att somliga blev så fulla att de somnade på vägen hem men hästen hittade ju hem, säger Bo-Anders Berntsson och skrattar.

Namnet ”Johns stuga” kommer från den sista mannen som bodde där, John Andersson – en ättling i rakt nedgående led till Lars Gabrielsson. Trots att John Andersson levde här till sin död ändå på 1970-talet, levde han på 1800-talsvis. Det förtäljs bland annat av den stora vedeldade spisugnen i köket, som han ska ha använt i stället för en elektrisk sådan.

I dag är Johns stuga mer eller mindre ett museum, där Lerums bygdegille samlat Lerumsartefakter från alla tider. Här finns gamla musikinstrument, verktyg, gamla telefoner, skrivmaskiner och en tv som bara visar svart-vitt.

Hit går skolklasser och andra nyfikna för att lära sig om det gamla Lerum.

– Platsen är ju väldigt vacker där får man säga, säger David Riccius.

LÄS MER:Krisplanen för landsorterna i Lerums kommun: Ta skydd i källaren

LÄS MER:Därför är Torarica i Lerum stängt: ”Var bortom räddning”

LÄS MER:Därför vill Västtrafik lägga ner direktbussarna från Lerum till Göteborg

ANNONS