Udda satsningen: Framtidens Lerum skapas i Minecraft

Ny medborgardialog testas i Gråbo – med Minecraft och pizza. Målet är att engagera ungdomar att komma med idéer till deras egen hemmaplan.
– Tanken är att de ska bygga framtidens Lerums kommun, säger Felix Gyllenstig Serrao, även kallad Spelläraren.

ANNONS
|

Ett torn med varma pizzakartonger bärs in på fritidsgården vid Röselidsskolan i Gråbo. Där inne står laptops uppställda på olika bord.

Vilken lyx med pizza på fritidsgården?

– Det är ju därför man går hit, svarar Ashlee Rezaie, 13, skämtsamt.

Det är onsdag och klockan börjar närma sig 17.30. En alldeles speciell uppgift har tilldelats barnen i kväll.

– Tanken är att de ska bygga framtidens Lerums kommun, säger Felix Gyllenstig Serrao, utvecklingsledare på Göteborgsregionen.

Han sitter i en avsides soffgrupp på fritidsgården och pratar med några andra vuxna. Rasmus Jonsson, projektledare på Göteborgsregionen, tar orda:

– Det är enklare för ungdomarna att uttrycka vad de vill ha i Lerum om de får bygga i Minecraft, framför att ha ett tomt papper.

ANNONS

Lerums kommun vill skapa platser tillsammans med ungdomar

Det är just spelet Minecraft som är i fokus under onsdagskvällen. Spelet – som är världens mest sålda – är välkänt för alla barnen här. Uppgiften är att bygga nya mötesplatser för ungdomar i Lerums kommun, så som de själva hade velat ha dem.

– Kom ihåg att det inte går att göra fel, understryker Rasmus Jonsson inför barngruppen.

Så sätter de igång – i grupper om två.

– Vi ska göra en planet, säger Ville van Manen, 12 år, till LT.

– Jag gör en liten grotta som leder till en Burger King eller en Mcdonalds, säger Robin Hålsjö Unell, 13 år.

Det är Lerums kommun själva som är beställare av projektet.

– Vi vill se vad ungdomarna tycker är spännande och koppla ihop det med kommunens arbete. Vi behöver utveckla mötesplatser tillsammans med ungdomar, säger Viktoria Esko, projektledare inom Lerums kommun.

Felix Gyllenstig Serrao har författat boken ”Minecraft som pedagogiskt verktyg”, och pitchade idén, tillsammans med Rasmus Jonsson, för alla kommuner i Göteborgsregionen. Många nappade.

Gråbo fritidsgård blir plats för nya idéer

Nu är Lerums kommun den sjätte kommunen de genomför projektet i.

Kan kommunen ta med sig något av värde härifrån?

– De bygger en citron där borta. Men vad är det de saknar, vad är det de behöver? För när man pratar med dem så finns det en tanke. Jag brukar säga att man inte ska avfärda det för fort, för de är så kreativa i de här världarna. Vad betyder den där citronen? svarar Felix Gyllenstig Serrao.

Det finns flera representanter från Lerums kommun på fritidsgården. Här syns Elin Boardy, bibliotekarie vid Lerums bibliotek, och Lena Torquato Lidén, kultursamordnare.

– Eftersom vi båda jobbar vid mötesplatser är det intressant för oss att se vad ungdomarna skapar i kväll, säger Elin Boardy.

Också Lerumspolitikerna Vincent Nordgren (M) och Gunilla Lindell (KD), från kultur- och fritidsnämnden, är på plats. De vuxna går från bord till bord och tittar över barnens axlar.

”Jag vill ha mer teater och kultur.”

Det är stimmigt. Ljudet av knapptryckningar bryter ideligen igenom sorlet och skrattsalvor blandas med inspel i uppspelta tonlägen. Pizzarester ligger på borden.

Någonstans hörs Viktoria Esko:

– Vad sa du? En fontän på donken?

Lena Torquato Lidén syns anteckna i ett skrivblock när hon pratar med William Sahlbeck, 13 år.

– Jag bygger ett poolområde med en bar. Det ska vara en stor nöjespark där det är en pool, en gräsmatta med mycket träd och plankor och gokarts, säger William Sahlbeck.

Minecraft är ungdomars hemmaplan

Viktoria Esko menar att Lerums kommun har försökt bjuda in ungdomar till olika aktiviteter tidigare – men att det har floppat gång på gång.

– Vi kan bjuda in till gratis padel, lan och bowling men ingen kommer, säger hon.

Så sent som i april skulle kommunen anordna en a-traktor-träff för unga, men för få anmälde sig, och evenemanget ställdes in.

Medan Lerums kommun har efterfrågat ungdomarnas egna förslag på mötesplatser, har andra kommuner valt att lägga fokus på andra håll. I Kungsbacka fick en grupp ungdomar komma med idéer i Minecraft på hur badhusparken kunde utvecklas.

– Minecraft är deras hemmaplan. Många har enklare också att uttrycka sig i en värld de är hemma framför att prata och skriva. Vi har ju märkt att de vuxna är nyfikna också. Man kan få fram väldigt mycket som du annars kanske inte hade fått, säger Rasmus Jonsson om pilotprojektet.

Vincent Nordgren syns prata med Love Ytterström, som bygger en jättelik scen i sin Minecraftvärld.

– Jag gillar teater och sånt. Jag vill ha mer teater och kultur, säger Love Ytterström.

Lärdomar när barn uttrycker sig i Minecraft

Vincent Nordgren tycker att kvällen är värdefull. Medan vuxna har rösträtt och andra förutsättningar att påverka, kan barnens egna perspektiv lätt falla mellan stolarna, berättar han.

– Det har varit många spännande idéer, allt från citronformade planeter i luften till pool och lounge i Gråbo. Sen har det varit restauranger. Så det är spännande mötesplatser, säger han.

Viktoria Esko fliker in:

– Och fritidsgården som låg precis vid sjön tyckte jag var fin. Att ha en mötesplats i naturen.

Kommer ni att bygga en citron?

– Vi har planer på ett kulturhus, så får vi se om kulturhuset ser ut som en citron, svarar Vincent Nordgren och ler.

Lena Torquato Lidén är inspirerad:

– Det är intressant att de vill ha restauranger ihop med mötesplatser, att de vill ha något man går till där det finns många olika saker på samma ställe.

Så fortsätter hon:

– Ibland när jag tänker ut en plats för teater, till exempel, så är det ingenting till, bara en teater. Så det är intressant. Deras sätt att fundera tar jag med mig, jag borde ha med mig det. För jag tänker mest var jag ska lägga teatern utifrån att det kommer någon.

LÄS MER:Efter Lauras försvinnande: Lärare kräver lag om mindre barngrupper

LÄS MER:Politiker fälls för olaga intrång på Volvo – sjöng på golvet

LÄS MER:Efter bombhotet mot Ljungviksskolan i Gråbo – extra polisstöd

ANNONS