Efter Lauras försvinnande: Lärare kräver lag om mindre barngrupper

På de flesta förskolorna i Lerums kommun är barngrupperna större än Skolverkets rekommendationer. Nu kräver Sveriges lärare att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek – och gör mindre grupper tvingande.

ANNONS

Det var i onsdags som LT berättade om tvååriga Laura från Lerum, som försvann under förskolans utflykt tidigare i vår. Hon hittades senare på Aspen tågstation, lekandes nära tågspåren där hon räddades av en pendlare.

Efter artikeln har flera röster höjts på sociala medier, kritiska till barngruppernas storlek i förhållande till antalet personal på förskolor i Lerums kommun.

Åsa Herrström, Hulantäppans rektor, förnekade att Lauras försvinnande hade att göra med för stora barngrupper på förskolan.

Men barngrupper i Lerums kommun har överstigit Skolverkets rekommendationer i flera år – i dag är drygt sju av tio barngrupper i Lerums kommun för stora, det meddelar fackförbundet Sveriges lärare, som hänvisar till statistik från Skolverket.

ANNONS

Tillsynsansvar försvåras av stora barngrupper

Lina Gottlieb, skyddsombud i kommunen, har tidigare berättat för LT att de stora barngrupperna i Lerums kommun har medfört en ökad arbetsbelastning, men också en försämrad tillsyn över barnen.

– Vi har tillsynsansvar som ju inte blir lättare av att det är fler barn i grupperna. En konsekvens av att vi har större barngrupper är att vi inte går ut på lika många utflykter som förr, för vi vill garantera säkerheten. Sedan är det så att vi går ut på utflykt ändå, men då måste vi se till att vi är många pedagoger och få barn kanske, sa hon.

Hon betonade samtidigt att barngruppernas storlek har ökat gradvis medan personalstyrkan i regel har legat kvar på samma nivå.

Då – förra veckan – flaggade Sveriges lärare för ett akut behov av mer personal i kommunen för att väga upp de stora barngrupperna.

Kräver lagstiftning om små barngrupper

Nu höjs tonen ytterligare och Sveriges lärare kräver att regeringen lagstiftar om ”en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek”.

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, i pressmeddelandet.

Lerums kommun är i färd med flera förstudier för nya förskolor runtom i Lerums kommun. Förskolorna ska stå färdiga inom åtta år, något LT berättade om förra veckan.

Lina Gottlieb kommenterade beskedet då:

– Det ser vi väldigt positivt på. Men det tar tid att bygga och behovet är stort redan nu.

Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden, berättar nu att Lerums kommun redan har skjutit till mer pengar till förskolorna, för att de ska kunna anställa mer personal.

Problemet handlar emellertid om något helt annat, menar hon.

– Det finns ju ingen personal att anställa. Så jag vet inte hur vi ska göra. Vi söker personal med ljus och lykta och försöker på alla sätt att få in personal.

Brist på förskolelärare orsakar problem

Det kan bli så att Sektor lärande i Lerums kommun får ännu mer medel till nästa år, fortsätter Renée Bengtsson, eftersom kommunen går plus 4,7 miljoner kronor i år.

– Vi har en god ekonomi och det kanske är ett alternativ att anställa fler folk eller förskollärare. Men det finns ju ingen att få tag på, säger Renée Bengtsson.

Hon berättar att Göteborgs stad tvingas varsla personal och att det kan bli en möjlighet för Lerums kommun.

– Vi kanske kan locka de 500 som är varslade i Göteborg. De kanske vill komma och jobba i Lerum, säger hon.

Det här har ju varit ett problem i Lerums kommun länge.

– Ja, då la vi en extra budget på sektor lärande.

Varför?

– För att minska barngrupperna.

Hur gick det med det då?

– Ja, det finns ju inga att anställa, så det är svårt. Så därför gör vi provisoriska lösningar med barnskötare för vi vill ju att våra minsta medborgare ska få den kompetensen de behöver.

Kan det vara ett alternativ att ta in outbildad personal tillfälligt för att avhjälpa det mest akuta?

– Det är ju det vi gör.

Men Sveriges lärare menar att personalen har legat kvar på ungefär samma nivå medan barngrupperna gradvis har blivit större.

– Då är det väl så. Men personalbemanningen (i Lerums kommun) ligger som det ligger på förskolorna i landet i snitt. Sedan att vi har stora barngrupper det beror på att kullen 2021 är väldigt stor och att det behövs förskolor. Och jag skulle bli jättelycklig om det fanns personal att anställa, men det finns ju ingen, svarar Renée Bengtsson.

LÄS MER:Laura, 2 år, försvann på förskolans utflykt – hittades på tågperrong

LÄS MER:Lärarna larmar: Förskolor i Lerum överfulla – behöver akut lösning

LÄS MER:1400 skolplatser och 10 nya förskolor – inom åtta år

ANNONS