Två tonåringar döms efter skottlossning mot bostad

Först försökte någon tända eld på Lerumsfamiljens bostad, sedan avlossades ett skott genom ett sovrumsfönster. Nu har två unga män dömts till sluten ungdomsvård för inblandning i brotten.

ANNONS
|

Totalt åtalades tre unga män i övre tonåren från Lerums kommun för inblandning i de brotten mot Lerumsfamiljen.

Det var i november förra året som en ung man sköt mot en bostad i Lerums kommun med automatvapen. Det fanns ingen i bostaden, för en anlagd brand vid huset hade skrämt bort familjen, som hade flyttat ut några dagar innan skottlossningen. Skottet gick genom ett fönster och in i ett sovrum i bostaden. Kulan träffade i taket 30 centimeter från en vägg mot grannen, vars barn låg och sov i det angränsande rummet. Skytten finns på film från en övervakningskamera.

ANNONS

Tidigare hade någon hällt bensin på en buske intill bostaden och husväggen för att sedan tända eld. När branden inträffade var familjen hemma i bostaden, de kände brandlukten och en av sönerna lyckades släcka med en brandsläckare.

Hade en lapp i cellen

Två av de tre unga männen döms för inblandning i skjutningen. En av dem fick de andra att agera. Han döms för två fall av ringa narkotikabrott, narkotikabrott, anstiftan till grovt olaga hot, stämpling till grovt olaga hot och förberedelse till övergrepp i rättssak. Han åtalades även för anstiftan av försök till grov mordbrand och grovt vapenbrott men friades på dessa punkter. Han frias för försök till grov mordbrand eftersom brottet inte rubriceras som sådant. Det var dock så att han försåg kompisen med instruktioner om vad som skulle ske, gav honom pengar till bensin och en bensindunk samt en moped att färdas på till och från brottsplatsen. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden för honom till sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

När han satt i häktet skrev han på en lapp om att en av vittnena skulle ”tänka sig för noga o om han tänkt snacka i rätten han ska vara noga med att de endast gjordes för o skrämma och absolut inte skada” samt försöka få ”horungen o ändra sina uppgifter till min fördel”. Han hade dock endast skrivit meddelandet och förvarat lappen i sin cell, han hade inte lämnat över den till någon. Därmed anser domstolen att han inte ska dömas för grovt övergrepp i rättssak utan för förberedelse till sådant.

Sköt med automatvapen

Det var också han som fick en annan ung man från kommunen att skjuta in i bostaden. Mannen som sköt döms för grovt vapenbrott, olovlig körning, ringa narkotikabrott och grovt olaga hot. Tingsrätten bestämmer påföljden för honom till tio månaders sluten ungdomsvård.

Domstolen skriver ”Det faktum att han med ett automatvapen skjutit in genom ett fönster i en bostad gör att hans invändning att syftet med skjutningen enbart varit att förstöra ett fönster kan lämnas utan avseende.” Han döms därmed för grovt olaga hot.

En tredje ung man åtalades för försök till grov mordbrand, men friades. Han dömdes endast för ringa narkotikabrott, och tingsrätten bestämde påföljden till 30 dagsböter på 50 kronor styck, totalt 1500 kronor.

Det var han som hällde bensin utanför huset och tände eld. För att han ska dömas för försök till grov mordbrand krävs dock att man kan visa att branden, utan släckningsåtgärder, skulle ha spridit sig och därigenom inneburit fara för annans liv och hälsa och/eller omfattande förstörelse av andras egendom. Utlåtandet från räddningstjänsten ger inget stöd för att det var risk för spridning till förråd och bostadsdel. Åtalspunkten beträffande försök till grov mordbrand ogillas därför.

De två männen som döms för inblandning i skjutningen ska tillsammans betala 20 000 kronor i skadestånd till sex olika personer, totalt 120 000 kronor.

LÄS MER:Spaningen i Floda ledde till att pengakurirerna dömdes till fängelse

LÄS MER:Rånarna riktade pistol mot Lerumsbon – nu ska de avtjäna fängelsestraff

LÄS MER:Här är nya lagarna som gäller från första juli 2023

ANNONS