Spaningen i Floda ledde till att pengakurirerna dömdes till fängelse

Polisen fick fast de fem männen i den ekonomiska brottshärvan genom spaning – i bland annat Lerums kommun. På en rastplats i Floda såg spanarna en av gärningsmännen ta emot, räkna och förpacka kontanter.

ANNONS
|

En av de fem männen som nu har dömt till fängelse för ekonomisk brottslighet bor i Sverige, de fyra andra bor i ett annat land. Kvartetten som inte bor i Sverige arbetar som lastbilschaufförer, och utför bland annat uppdrag där de levererar lastbilar som har köpts i Europa till länder i andra världsdelar. Enligt domstolen har de fraktat kontanter, i syftet att tvätta pengarna.

Det har varit ett gediget spaningsarbete. Och när polisen hade spaning i Floda i februari i år tog de bland annat fotografier och filmade gärningsmännen. I en analys av det som syns på film säger en utredare:

ANNONS

”Jag ser också att NN vid ett tillfälle räknar något som jag uppfattar är pengar. Jag ser även att han packar ner stora ’buntar’ i en påse. Dessa buntar påminner om de sedelbuntar som togs i beslag i Trelleborg.”

Fraktade många miljoner kronor

I en av lastbilarna hittades drygt 15 miljoner kronor i kontanter och i en annan drygt 24 miljoner kronor i kontanter. Enligt åklagarna har männen agerat tillsammans och i samförstånd med varandra och bär därför gemensamt ansvar för de cirka 40 miljoner kronor som tagits i beslag.

Alla fem förnekar brott. Ystad tingsrätt konstaterar dock att utredningen är mycket omfattande. Det finns både teknisk och annan bevisning, bland annat har norsk polis haft spaning på en misstänkt penningdepå i Osloområdet. Polisen i Sverige har också gjort omfattande spaningsarbete på olika platser.

Kvartetten utvisas ur Sverige

En av männen döms för två fall av grova näringspenningtvättbrott, påföljden bestäms till fängelse i tre år och sex månader. Han är hemmahörande i Sverige, men inte i Lerums kommun. De fyra andra männen, som bor i ett annat land, döms för ett fall av grovt näringspenningtvättbrott var. Kvartetten ska förutom att avtjäna ett treårigt fängelsestraff också utvisas ur Sverige, och förbjuds att återvända.

Domstolen beslutade därutöver att pengarna som togs i förvar under förundersökningen ska beslagtas.

LÄS MER:Smugglade hundratals kilo knark – döms till fängelse

LÄS MER:Automatvapen avlossades mot villa i Lerum

LÄS MER:Stöldliga kom över datorer och vattenskotrar för flera miljoner kronor – döms till fängelse

ANNONS