Stöldliga kom över datorer och vattenskotrar för flera miljoner kronor – döms till fängelse

En man från Lerums kommun döms till tre års fängelse för fyra välplanerade stölder. Inbrottsligan tog sig in på lager med hjälp av stulna hjullastare för att stjäla datorer, vattenskotrar och släp värda flera miljoner kronor.

ANNONS
|

Mannen, som är i 25-årsåldern, döms i Göteborgs tingsrätt för hot mot tjänsteman, stöld, rattfylleri, två fall av grov stöld och två fall av grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han har enligt domslutet tillsammans med andra stulit två hjullastare, 323 datorer, 12 vattenskotrar och 10 släpvagnar.

Genom polisutredningen är det klarlagt att det har skett två stölder och två tillgrepp av fortskaffningsmedel på liknande sätt. Stölderna skedde dels i Alingsås, natten till den 17 april 2022, dels i Göteborg, natten till den 1 maj 2022. Vid båda tillfällen var tillvägagångssättet detsamma.

Hjullastare som murbräcka

Vid inbrottet i Alingsås stals först en hjullastare från ett betongföretag. Senare samma natt tog sig stöldligan in i ett annat närliggande företags lagerlokal och där stal de tolv vattenskotrar, tio släpvagnar och ett trailersläp. Stöldgodset hade ett sammanlagt försäljningsvärde på 2 067 116 kronor. Stölden begicks med hjälp av den tidigare stulna hjullastaren, som sedan lämnades kvar på platsen. Hjullastaren hade ett värde på cirka 250 000 kronor. Två av vattenskotrarna hittades i en husrannsakan hos 25-åringen men resten av godset har inte återfunnits.

ANNONS

Även i Göteborg stals först en hjullastare, som denna gång hade ett värde på cirka 800 000 kronor. Hjullastaren fraktades till ett industriområde i Göteborg där gärningsmännen använde den som murbräcka för att ta sig in genom porten till ett lager. Förutom porten fick också två bilar skador när de lyftes bort med hjälp av hjullastaren. Från detta företag stals totalt 323 datorer som har ett försäljningsvärde på sammanlagt 4 234 181 kronor. Datorerna har inte återfunnits.

Han hotade polisen

Tingsrätten dömer även Lerumsbon för att ha hotat en polis när denne verkställde anhållan av honom. Lerumsbon sa bland annat att han skulle ta polismannens pistol och skjuta honom i ansiktet. Han sa också att han kulle söka upp polismannen och misshandla honom samt söka upp och döda hans fru, barn och mamma.

I förundersökningsprotokollet står det att när 25-åringen fick frågan om han erkänner eller förnekar brott var han mycket agiterad och svår att kommunicera med. Enligt poliserna gapade Lerumsbon ord som "jag ska knulla din mamma". Förhöret avbröts efter delgivningen av misstanken.

Polisen spårade mobiler

25-åringen kunde gripas efter gediget utredningsarbete. Lerumsbon döms för stölderna och för hoten mot polismannen, det senare erkänner han. Enligt Göteborgs tingsrätt består bevisen mot honom bland annat av att en telefon som har använts vid brotten kan knytas till Lerumsbon. Polisen har i utredningen bland annat använt spårning av mobiler, och i det som framkommit menar tingsrätten det bevisat att Lerumsbon även var med vid planeringen av stölderna. Det finns också annan teknisk bevisning och film från övervakningskameror, ingen av gärningsmännen kan dock identifieras enbart med dessa filmer då de är maskerade. Det är dessutom så att 25-åringen har behörighet för och kan köra tunga fordon.

Lerumsbon kan också knytas till en annan gärningsman, som kunde identifieras genom att en väktare fotade honom i området vid två olika tillfällen samma natt som inbrotten begicks. Polisen stannade också denne gärningsman i ett fordonsstopp strax efter inbrottet. Domstolen konstaterar att den här mannen och Lerumsbon hade omfattande kontakt med varandra innan stölden och att de också hade kontakt så sent som två timmar innan ett av inbrotten samt att deras mobiltelefoner stängdes av samtidigt och att Lerumsbon försökte ringa den andra mannen flera gånger efter att denne hade gripits.

Två av Lerumsbons kompanjoner, från annan ort, döms också för medverkan i brottsligheten. En av dem, mannen som fotograferades av väktaren, ska avtjäna två år i fängelse och den andra ska betala 40 dagsböter på 500 kronor styck, totalt 20 000 kronor.

Miljonbelopp i skadestånd

Lerumsbon ska enligt domslutet även betala skadestånd, i störst utsträckning handlar det om försäkringsbolag som har gjort utbetalningar till de drabbade företagen. Den totala skadeståndssumman hamnar på över 4,3 miljoner kronor, av dessa ska 25-åringen betala över en miljon kronor själv medan den resterande summan ska betalas tillsammans med mannen som dömdes till två års fängelse.

25-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret för vålds- och trafikbrott. I senaste domen, som han blev villkorligt frigiven för i augusti förra året, dömdes han till tre månades fängelse för bland annat två fall av misshandel.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för den nu begångna brottsligheten är fängelse i tre år, bland annat beroende på det höga värdet på stöldgodset och att stölderna varit välplanerade.

LÄS MER:Straffet för Lerumsbon skärps – från böter till fängelse

LÄS MER:Hovrätten sänkte straffet från fängelse till böter

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

ANNONS