Hovrätten Göteborg
Hovrätten Göteborg Bild: AnnaCarin Isaksson

Straffet för Lerumsbon skärps – från böter till fängelse

Straffet gick från böter på 1 500 kronor till fängelse i sex månader när den överklagade tingsrättsdomen behandlades i hovrätten. Lerumsbon döms nu bland annat för att ha misshandlat sin före detta flickvän, vilket tingsrätten friade honom för.

ANNONS
|

När målet var uppe i Vänersborgs tingsrätt friades mannen på åtalspunkterna misshandel och skadegörelse men dömdes för olovlig körning, eftersom han hade kört bil trots att körkortet var återkallat. Domstolen bestämde påföljden till 30 dagsböter på 50 kronor styck, totalt 1 500 kronor.

Domen överklagades av åklagaren och brottsoffret medan mannen motsatte sig ändring av domen.

Nu har den högre instansen fattat sitt beslut. Och det blir att Lerumsbon är skyldig på samtliga åtalspunkter. Hovrätten bestämmer påföljden till sex månaders fängelse. Han ska också betala 15 600 kronor i skadestånd till kvinnan han utsatte för brott.

En annan bedömning

Mannen döms alltså nu för misshandel av sin före detta flickvän. När paret bodde tillsammans i en annan kommun kastade han enligt åtalet ner henne på marken så att hon slog huvudet i golvet och ett element. När hon reste sig upp tog han stryptag på henne.

ANNONS

Som bevisning finns, förutom kvinnans berättelse, bland annat rättsintyg, fotografier, journalanteckningar och vittnesuppgifter.

Kvinnan missbrukade amfetamin under den här perioden men har sagt att hon inte hade tagit något amfetamin den aktuella dagen. Med hänsyn till att två vittnen upplevde henne som nykter ansåg hovrätten att värdet av hennes uppgifter inte skulle påverkas så negativt av droganvändningen – vilket tingsrätten hade ansett. Den högre instansen anser att hennes uppgifter har varit detaljerade, logiska och konsekventa. Och konstaterar att de också får stöd av den andra bevisningen.

När mannen misshandlade kvinnan gjorde han också sönder hennes telefon, och för detta döms han för skadegörelse.

Lerumsbon har sagt att det var hon som var den aggressiva parten, och att han bara försökte värja sig från henne. Men den här gången gick alltså domstolen på kvinnans linje.

LÄS MER:Dom efter skjutning i Lerum: samtliga frias för mordförsök

LÄS MER:Man misshandlade kvinna inför vittnen – döms till fängelse

LÄS MER:Fängelsestraff för man som knivhögg våldtäktsmisstänkt

ANNONS