Lerumsbon döms för att ha misshandlat kvinnan han tidigare hade en relation till.
Lerumsbon döms för att ha misshandlat kvinnan han tidigare hade en relation till. Bild: Cissi Welin

Man misshandlade kvinna inför vittnen – döms till fängelse

Hovrätten dömer en man i 40-årsåldern från Lerums kommun till tre månaders fängelse för misshandel och överträdelse av kontaktförbud mot en före detta flickvän.

ANNONS

Målet har tidigare varit uppe i Alingsås tingsrätt, som likt hovrätten dömde mannen för misshandel och överträdelse av kontaktförbud vid 15 olika tillfällen. Enligt den tidigare domen skulle mannen också betala 21 900 kronor i skadestånd till kvinnan han utsatte för brott. Hovrätten sänker skadeståndet till 18 900 kronor.

Domen överklagades av mannen som helst ville att den högre instansen skulle fria honom helt och i andra hand lindra påföljden. Åklagaren och brottsoffret hade motsatt sig ändring av tingsrättens dom.

Misshandel utanför mannens hus

Misshandeln som återigen har varit uppe inför rätta inträffade våren 2021 i och utanför mannens bostad i Lerums kommun.

ANNONS

Det dåvarande paret hade varit hemma hos mannen i Lerums kommun. Han hade under kvällen och natten jagat upp sig på grund av olika orsaker, han var bland annat irriterad på polisens agerande i ett ärende.

Lerumsbon vände efter ett tags ältande aggressionen mot kvinnan, och när hon sa att hon ville lämna bostaden tog han ett hårt tag om hennes hår och höll fast henne. Hon tog sig ut ur huset och han slog henne flera gånger och försökte han dra in henne i bostaden igen. Hon kom dock så småningom loss, sprang därifrån och larmade polisen. När polisen kom dokumenterade de hennes skador.

Mannen har slagit henne vid tidigare tillfälle, vilket har lett till en fällande dom.

40-åringen har inför rätten sagt att han inte misshandlade kvinnan utan att de ramlade när han försökte få henne att stanna.

Vittnet såg misshandeln

Det fanns dock vittnen till händelsen. En man såg mannen sitta på kvinnan, slå henne och dra henne i håret. Vittnet ringde polisen och misshandeln pågick under hela hans samtal med polisen, vilket varade i fem till åtta minuter. Ytterligare en person såg misshandeln, och det var en kvinna som körde förbi paret på vägen. Hon har vittnat om att mannen slog och sparkade kvinnan.

Både tingsrätten och hovrätten anser alltså att mannens utsaga, om att han inte slog kvinnan utan att de hade snubblat, är motbevisad. Domstolarna finner det klarlagt att han slagit kvinnan ett tiotal gånger och dragit henne i håret upprepade gånger.

Även när det gäller överträdelserna av kontaktförbud bedömer den högre instansen gärningarna som tingsrätten gjorde, och menar också att mannen ska dömas för överträdelse av kontaktförbud vid femton tillfällen.

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

LÄS MER:Man våldtog kvinna brutalt –hovrätten skärper fängelsedom

LÄS MER:Man sparkade på bil och spottade på förare – döms till böter

ANNONS