Fängelsestraff för man som knivhögg våldtäktsmisstänkt

En man i 20-årsåldern från Lerums kommun döms till fängelse efter att ha knivmisshandlat en man som misstänks ha försökt våldta hans flickvän.

ANNONS
|

Lerumsbon döms för grov misshandel och Vänersborgs tingsrätt bestämmer påföljden till fängelse i ett år och åtta månader. 20-åringen ska även betala 50 100 kronor i skadestånd till mannen han utsatte för brott.

Händelsen som nu har behandlats i domstol inträffade på fredagseftermiddagen den 16 december i Trollhättan. Offret har berättat att han var utanför en verksamhet i Trollhättan när han såg två män med täckta ansikten komma emot honom. Han började springa. Men gärningsmännen hann ikapp, och en av dem slog honom med en batong och den andra högg honom i sidan med en kniv. Sedan kom en bil förbi och då försvann gärningsmännen.

ANNONS

Brottsoffret tog sig till polishuset i Trollhättan någon gång vid 16-tiden på dagen. Ambulans tillkallades direkt och mannen fördes till sjukhuset. Hans skador var inte livshotande, och han var vaken och talbar. I förundersökningsprotokollet syns en stickskada i sidan av överkroppen och att han är blodig på nederdelen av benet.

”Du är hela mitt liv”

Under utredningen har det framkommit att 20-åringens flickvän blev utsatt för ett våldtäktsförsök och att mannen som blev överfallen var misstänkt för att ha begått brottet. Förundersökning inleddes men ärendet är nedlagt nu.

Det är inte klarlagt varför gärningsmännen gav sig på offret men det ser ut som att detta var motivet för misshandeln. I förundersökningsprotokollet finns meddelanden från Lerumsbon till flickvännen. Han skriver bland annat ”Du är hela mitt liv och jag kommer skydda dig mot allting jag dör för dig baby”.

De andra friades

En 18-årig kvinna och en 20-årig man åtalades för medhjälp till misshandel men båda frikändes. En 19-årig man åtalades för grov misshandel men även han frikändes. Samtliga, och även Lerumsbon, nekar till brott.

Som bevisning finns bland annat teknisk bevisning om var de misstänkta gärningsmännen har befunnit sig under misshandeln, brottsoffrets berättelse och film från övervakningskamera.

På filmen syns först tre personer och att två av dem följer efter offret och misshandlar honom. Tingsrätten finner det klarlagt att Lerumsbon var en av de två männen som utförde misshandeln. De andras inblandning i brottet anses dock inte bevisad.

20-åringen har dömts för lindrigare brottslighet tidigare,, senast för ringa narkotikabrott som begicks i Lerums kommun. Då bestämde Alingsås tingsrätt påföljden till dagsböter.

LÄS MER:Man våldtog kvinna brutalt –hovrätten skärper fängelsedom

LÄS MER:De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

LÄS MER:Lerumsbo döms för inlägg där han sa att en polis var mördare

ANNONS