Bilen är tagen efter skjutningen på Brobacken i Lerum.
Bilen är tagen efter skjutningen på Brobacken i Lerum. Bild: Tobias Kjellberg (LT)

De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

Rättegången efter skottlossningen på Brobacken i Lerum är avslutad. Dom kommer meddelas den 25 april. Åklagaren ville att de misstänkta skulle vara fortsatt häktade, men så skedde inte.

ANNONS
|

Åklagare, målsägare, misstänkta och deras advokater har nu fört fram sin talan om vad som egentligen hände eller inte hände gällande skottlossningen på Brobacken i Lerum lördagskvällen den 13 augusti förra året. Domen från Alingsås tingsrätt kommer meddelas den 25 april.

Åklagaren begärde de misstänkta omhäktade men domstolen valde att släppa dem i väntan på domslut.

Har du någon kommentar till domstolens beslut?

– Något förvånande. Det är en indikation på att domstolen inte kommer döma enligt åtalet, säger kammaråklagare Carolyn Westeröd.

Hon fortsätter:

– Enligt mitt yrkande är straffvärdet 14 års fängelse för flertalet av de inblandade, och att de inte omhäktades tyder på att domstolen inte går på min linje.

ANNONS

Hur tycker du att förhandlingen gick?

– Bra. Jag tycker att både målsägare och vittnen lämnade väldigt bra utsagor. Och jag tycker att utredningen borde vara tillräcklig för en fällande dom, men det tycker kanske inte domstolen. Nu inväntar jag domen, som kommer den 25 april, och när den kommer ska jag gå igenom den och se vilken bedömning som har gjorts.

Lerums trygga gator

Det som hände på Brobacken vid 19-tiden på lördagskvällen förra året var att en man blev skjuten med ett skarpladdat vapen, som inte har hittats.

En förbipasserande kvinna hade, enligt åklagaren, precis undkommit att träffas av en kula. Hon hamnade mitt i korselden utan att ha något som helst med uppgörelsen att göra, och sprang vettskrämd till en vän, som gav henne skydd i sin bostad. Kvinnan, som inte har kunnat ge något signalement på gärningsmannen som var maskerad, har förklarat att det kändes helt surrealistiskt med en skottlossning på Lerums trygga gator.

Alla släpptes fria

Sju män i 20-årsåldern stod i måndags inför rätta, misstänkta för bland annat försök till mord för att ha någon form av direkt inblandning i skjutningen. Under onsdagen, kom alltså beslutet att de inte kommer omhäktas.

Åklagaren menade att en av de åtalade hade avlossat fyra skott med ett skarpladdat vapen med syftet att försöka döda eller allvarligt skada en man i 40-årsåldern och en förbipasserande kvinna. De andra ska bland annat ha varit med och lockat 40-åringen till platsen, sett till att skytten hade en sparkcykel samt tagit hand om skyttens kläder och gett honom nya kläder efter skjutningen.

Åklagaren skrev i åtalet om de sex som inte åtalas för att ha avlossat skott: ”Samtliga har dels genom sina handlingar och dels genom att närvara på brottsplatsen solidariserat sig med skytten och stärkt denne i sitt uppsåt. Deras medverkan har varit en nödvändig förutsättning för brottets genomförande.”

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Motiven för skjutningen oklara

Det är fortfarande oklart varför skjutningen inträffade, även om det under utredningens gång har spekulerats i att det handlar om någon form av knarkuppgörelse i undre världen.

De flesta av de sju åtalade unga männen har någon dom på sig sedan tidigare, främst för mindre knarkrelaterad brottslighet.

En av dem har dock dömts för betydligt allvarligare brottslighet. Han har stått inför rätta för att ha knivskurit en tonåring så att denne fick livshotande skador. Knivskärningen inträffade vid Hulanskolan i Lerum en knapp vecka efter skottlossningen på Brobacken. Alingsås tingsrätt dömde honom för försök till mord och bestämde påföljden till tio års fängelse. Målet överklagades och den högre instansen sänkte både brottsrubriceringen och straffet, till grov misshandel och fängelse i tre år och sex månader.

Även 40-åringen har varit i klammeri med rättvisan tidigare. Han har vid flera tillfällen dömts för bland annat vålds- och narkotikabrott. När polisen skulle försöka reda ut motivet till den här skjutningen fick han frågan om han har haft någon konflikt med någon. Han svarade att han är en våldsam människa. Och att han ”har varit våldsam hela livet så vem fan vet.” Han säger sig dock inte veta vem det var som sköt honom och inte heller varför.

Enligt åklagaren hade även 40-åringen ett vapen, så han åtalades för grovt vapenbrott. Hon begärde även honom häktad, men även han släpptes i väntan på dom.

LÄS MER:Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

LÄS MER:Man sparkade på bil och spottade på förare – döms till böter

LÄS MER:Man åtalas för våldtäkt mot barn och barnporrbrott

ANNONS