Bild: Tobias Kjellberg

Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

De två män som häktades misstänkta för rånet i Öxeryd är misstänkta för flera andra brott i Västsverige, meddelar polisen. En av dem är misstänkt för ett 10-tal brott i Göteborg.

ANNONS
|

Det var vid 14-tiden under fredagen för två veckor sedan som polisen larmades till Öxeryd i Lerum. Där hade en man blivit rånad av två män och hotats med ett pistolliknande föremål, enligt polisen.

Efter helgen greps två män misstänkta för brottet, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, som senare i veckan häktades, på sannolika skäl misstänkta för grovt rån (den högre misstankegraden).

Begått brott innan Öxeryd

Nu avslöjar David Hallberg, polis i Lerum, att männen kan ha varit på inbrottsräd innan rånet i Öxeryd.

– De har begått brott runtom i Västsverige och är misstänkta för andra brott i regionen. Det har lägre dignitet än rånet i Lerum, men det är ändå bostadsinbrott, säger David Hallberg.

ANNONS

Åklagare Natalie Schwarz berättar att också rånet i Öxeryd verkar ha varit ett planerat bostadsinbrott, men att Lerumsbon kom hem till bostaden medan inbrottet pågick.

Var det en skarpladdad pistol?

– Så som vi har förstått det så har det nog inte rört sig om det utan någon form av attrapp, svarar Natalie Schwarz.

Utredarna har nu skickat flera föremål från inbrottsplatsen till nationellt forensiskt centrum (NFC), i hopp om att kunna få fingeravtryck och dna-träffar. De båda häktade männen greps bland annat på uppgifter om signalement, berättar Natalie Schwarz.

Ringare brott diskas bort

David Hallberg menar vidare att bevisläget är starkt.

– Mellan tummen och pekfingret är det tre brott som är i fokus nu, sedan finns det tio brott till i Göteborg syd som vi vet att den ena är inblandad i, för där har vi dna-träffar, säger han.

Han tillägger:

– Det är tre grövre brott där bevisläget är bra, där finns det både iakttagelser och anträffat stöldgods. Bevisläget är bra i många av de här ärendena i Göteborg syd också, men digniteten på dem är så låga att man ”diskar bort” dem, för att straffvärdet på de här tre andra är så pass högt.

Natalie Schwarz vet ännu inte när åtal kan väckas mot de båda männen. Det beror på när resultaten från NFC kan komma, menar hon.

LÄS MER:Två misstänkta efter väpnade rånet i Lerum

LÄS MER:Väpnat rån i Lerum

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

ANNONS