Rånarna riktade pistol mot Lerumsbon – nu ska de avtjäna fängelsestraff

En Lerumsbo kom hem mitt under pågående inbrott och blev utsatt för ett pistolrån. Rånarna lämnade efter sig både fingeravtryck och dna. Och nu har båda fått sina straff av domstolen, det blir fängelse och för en av dem även utvisning från Sverige.

ANNONS
|

Det var i mars i år som det grova brottet inträffade. Polisen har gjort ett gediget arbete för att få fast rånarna, som själva hjälpte till i utredningen genom att lämna efter sig dna på en ölflaska och fingeravtryck. Det var dessutom så att de försvann från villaområdet i sin egen bil.

Lerumsbon kom alltså hem och påträffade inbrottstjuven, en man i 35-årsåldern, i bostaden. Gärningsmannen var beväpnad, maskerad och bar plasthandskar. När tjuven blev varse att han hade blivit påkommen övergick inbrottet till rån. Lerumsbon har i polisförhör förklarat att 35-åringen kom framspringande med vapnet i handen. Han sa till polisen ”Det kändes som en millisekund så kommer han ut och skriker på engelska "gå ner på knä", "gå ner på knä" och pekade med vapnet.”

ANNONS

Inne i huset fortsatte 35-åringen hota Lerumsbon. Han sa bland annat att han vill ha pengar och guld. Och begärde att Lerumsbon skulle öppna ett vapenskåp, som dock varken innehöll pengar eller guld, vilket gjorde rånaren besviken.

Rånaren lekte med hanen

Efter ett tag kom ytterligare en gärningsman till villan, det var en man i 25-årsåldern. Han hade tröja med uppdragen huva, maskering för ansiktet och plasthandskar. Han hotade också Lerumsbon.

Under hela tiden hade 35-åringen vapnet i handen. Lerumsbon trodde först att det var fråga om ett skarpladdat vapen men upptäckte efter ett tag att det var en soft air-gun. När polisen frågar: Kan du se om hans finger är på avtryckaren? svarar han:

– I den situationen vet jag inte det. Han lekte ibland med "hanen" på pistolen. Men jag inte säga hur han höll fingret i bygeln eller något sånt. När det hade blivit mer avslappnat då såg jag att det var ett plastvapen.

Gärningsmännen lämnade bostaden, men efter ett tag kom 35-åringen tillbaka. Han tog en öl, som han drack och lämnade i köket. Sedan tog han ytterligare en öl och lämnade huset på nytt.

Den tekniska bevisningen är stark. Bland annat fanns 35-åringens fingeravtryck och dna i villan. Det var också så att rånarna använde en bil som var registrerad på 25-åringen, vilket kan knyta honom till brottet.

Männen bodde tillsammans i 35-åringens bostad, och i denna bostad hittade polisen delar av stöldgodset, en ipad. Smycken stals också. Och dagen efter brottet åkte de två rånarna till en antikhandel i Göteborg för att sälja dessa smycken, som i efterhand har identifieras av den rättmätiga ägaren, som är sambo med mannen som blev utsatt för det brutala rånet.

Döms för rån och flera inbrott

35-åringen, som är hemmahörande i ett annat land, förekommer under ett avsnitt i belastningsregistret, ett rattfylleri. Han döms nu för rånet och 15 andra inbrott. Alingsås tingsrätt konstaterar att ingen annan påföljd än fängelse kan komma i fråga. Straffet blir fem års fängelse. 35-åringen utvisas också ur Sverige och får inte komma tillbaka hit på tio år.

Mannen i 25-årsåldern kommer från Göteborgsområdet, och han döms för rån och två inbrott. Han förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare vilket påverkar påföljden, som bestäms till fängelse i tre år och sex månader.

De två männen ska också betala skadestånd till Lerumsbon på totalt 42 500 kronor. De ska också betala skadestånd till andra personer som blivit utsatta för dem i deras framfart som inbrottstjuvar.

LÄS MER:Drack öl under pistolhot – två män åtalas för rånet i Öxeryd

LÄS MER:Två misstänkta efter väpnade rånet i Lerum

LÄS MER:Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

ANNONS