Drack öl under pistolhot – två män åtalas för rånet i Öxeryd

Med pistol i hand diskuterade inbrottstjuvarna om de skulle skjuta Lerumsbon – efter att först ha blivit påkomna under ett inbrott. Sedan ville pistolmannen dricka öl med Lerumsbon. Nu åtalas två män för Öxerydsrånet i våras.

ANNONS

Det var strax efter lunchtid, under fredagen den 24 mars i år, som en Lerumsbo parkerade sin bil utanför sin bostad i Öxeryd och upptäckte en krossad fönsterruta på husdörren.

Snart rusade en pistolman ut genom dörren och riktade sitt vapen mot Lerumsbon. Han skrek ”ner på knä” flera gånger och krävde Lerumsbon på pengar – annars skulle han skjuta. Det berättar Lerumsbon i förhör.

Nu åtalas två män, en i 35-årsåldern och en i 25-årsåldern, misstänkta för rånet i Öxeryd. De båda är också misstänkta för två andra inbrott, som de ska ha begått tillsammans. Därutöver åtalas den äldre av männen för ytterligare 10 inbrottsstölder i regionen.

ANNONS

Diskuterade om de skulle skjuta Lerumsbo

Tjuvarna kom undan med smycken och elektronik från de samlade inbrotten, varav en del som polisen har återfunnit. Bara några dagar efter Öxerydsrånet blev de båda misstänkta gärningsmännen gripna – och häktades senare. De har suttit inlåsta sedan dess.

När Lerumsbon hade gjort det tydligt för pistolmannen att han inte hade några pengar, tvingades Lerumsbon i stället låsa upp sitt vapenskåp i bostaden – igen under hot om att bli skjuten. Det blev då klart för inbrottstjuven att det inte fanns pengar där, utan bara vapen, och han verkade bli besviken. Vapnen lämnades kvar.

Lerumsbon tillbringade därefter en del tid med pistolmannen. De båda satt ner mittemot varandra och Lerumsbon menar att situationen blev märklig.

”NN sitter i en fåtölj och mannen sitter på en pall framför NN. Väldigt nära. Mannen har hela tiden pistolen i handen. NN tycker att han hanterar vapnet väldigt oproffsigt. Vid ett tillfälle säger NN "snälla peka inte vapnet mot mig". Mannen svarar då "oj, oj, förlåt". NN menar att det börjar vända. Det börjar bli bisarrt. Mannen börjar förklara för NN att han egentligen är ganska snäll.”

Kort därpå kom en yngre man till huset – maskerad. De båda rånarna började diskutera om de skulle skjuta Lerumsbon eller inte, enligt förundersökningsprotokollet.

De två gärningsmännen lämnade sedan huset, men den äldre kom tillbaka igen. Han gick då in i köket och tog två öl från kylskåpet, den ena fick Lerumsbon.

Drack öl från kylskåp i Öxeryd

Pistolmannen proklamerade nu att han och Lerumsbon skulle vara vänner. Han menade att han känner polisen och tillhör en känd och farlig släkt. Han vill också betala för den krossade fönsterrutan, återberättar Lerumsbon i förhör. Pistolmannen lämnar senare platsen med Lerumsbons surfplatta och telefon.

Det finns mycket bevisning i åtalet. Sju vittnen har förhörts och är en del i bevisningen. På övervakningsfilm syns en av gärningsmännen sälja stöldgods till en antikaffär. Det har gjorts flera dna-test – och de misstänktas mobiltelefoner har spårats till området.

När den äldre tillfrågas vad han gjorde under tiden för rånet svarar han i polisförhör:

– Jag kan kanske svara på detta sättet: Ni på polisen får bevisa min skuld och jag ska inte behöva bevisa min oskuld. Så som jag har förstått det är ni ganska säkra på att jag har gjort det, så ni ska visa vad ni har för bevis på det hela. Vad jag förstår det hela så är detta förtal.

Båda männen förnekar brott.

LÄS MER:Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

LÄS MER:Två misstänkta efter väpnade rånet i Lerum

LÄS MER:Förskolor i Hulan stänger avdelningar

ANNONS