Hulantäppans förskola är en av förskolorna som drar ner på avdelningar.
Hulantäppans förskola är en av förskolorna som drar ner på avdelningar. Bild: Tobias Kjellberg

Förskolor i Hulan stänger avdelningar

Två förskolor i Hulan drar ner på avdelningar till hösten, det meddelar kommunen via ett utskick till vårdnadshavare.

ANNONS

Ett ”markant” antal färre barn har sökt sig till förskolor i Hulan inför höstterminen, det meddelar skolledningen i ett utskick till vårdnadshavare.

Därför har Lerums kommun beslutat att stänga två förskoleavdelningar – en på Hulantäppans förskola och en på Hulans förskola. Viss personal kommer att få byta arbetsplats till hösten som en konsekvens, det gör utskicket tydligt.

Stor barnkull i Lerums kommun under 2021

Solveig Knutsson, en av skolcheferna i Lerums kommun, berättar att det generellt sett brukar vara färre barn som söker till förskolorna inför höstterminerna, jämfört med vårterminerna. Därtill var det en särskilt stor barnkull som kom till förskolorna under våren, förklarar hon.

– Under våren har vi haft väldigt många barn som föddes under 2021 och de behövde plats från januari och februari. Då har vi använt oss av alla de lokaler som vi har. Men nu från hösten är det ett mindre antal barn. Jag tänker att det beror på att det är mindre antal barn som är födda 2022 och som behöver plats nu, säger hon.

ANNONS

Solveig Knutsson vill vidare understryka att förskolorna kommer att bibehålla samma personaltäthet och att de två förskolorna med sannolikhet kommer att återinföra den extra avdelningen i framtiden igen, när fler barn tillkommer.

Det har hänt tidigare att förskolor går upp och ner i antal avdelningar, menar hon.

– Hulantäppan hade två avdelningar igång förra hösten och tre avdelningar igång nu till våren, säger Solveig Knutsson, som exempel.

Planerar nya förskolor i Lerums kommun

I början av månaden larmade fackförbundet Sveriges lärare om att barngrupperna i Lerums kommun har överstigit Skolverkets gränser sedan flera år tillbaka, och att det behövs mer personal akut.

Renée Bengtsson (S), ordförande i utbildningsnämnden, berättade då att det är svårt att hitta utbildad personal.

Lerums kommun planerar flera nya förskolor i kommunen inom loppet av åtta år, för att ge alla barn en förskoleplats.

LÄS MER:Lärarna larmar: Förskolor i Lerum överfulla – behöver akut lösning

LÄS MER:Laura, 2 år, försvann på förskolans utflykt – hittades på tågperrong

LÄS MER:Efter Lauras försvinnande: Lärare kräver lag om mindre barngrupper

ANNONS